Deze dame ken ik via Instagram. Ze viel me op door haar persoonlijke account met prachtige Portugal-foto’s in pastelkleurtjes. Van haar bio wordt je niet veel wijzer, want daar staat alleen ‘Marcha’. Hoog tijd dus om haar eens wat kritische vragen te stellen ; )
1. Vertel eens iets over jezelf?
Ik ben Marcha, 41 jaar, woonachtig in Enschede en soms in de Algarve in mijn appartement daar. In Nederland werk ik bij een landelijke vastgoedbeheerder en ben ik verantwoordelijk voor de verhuur van nieuwbouw complexen door heel Nederland. In Portugal werk ik vooral aan mijn vakantiegevoel :-)
2. Je bent overduidelijk Portugal-fan. Hoe is dat zo gekomen?
Als kind ging ik altijd met mijn ouders op vakantie naar Portugal en toen ik de opleiding toerisme deed, heb ik ervoor gekozen om mijn stage in Portugal te doorlopen. Met succes want de maanden stage lopen zijn uiteindelijk jaren van wonen en werken in Portugal geworden. Die stageplek heb ik doorlopen bij een receptie van een hotel. Dit is inmiddels 20 jaar geleden en nog altijd heb ik contact met mijn collega’s van toen.

Even voorstellen Marcha Scholten 1 Small
3. Wat wil je vooral laten zien op Instagram?
Op mijn feed How to Algarve wil ik graag de plekken laten zien waar ik heel erg gelukkig en blij van wordt. Dat is sowieso al gemakkelijk in de Algarve maar vooral de plekken die je als toerist niet snel zult opzoeken (of juist wel maar dan net dat andere restaurantje, strandje of straatje van die plek wil ik dan benoemen).
4. Wat vind je het leukste aan Portugal en de Portugezen?
In Portugal vind ik vooral de kleuren het mooist. De kleuren van de lucht, de kleuren van de natuur, de stranden. Het is er zoveel intenser dan hier in Nederland. Het Portugese licht is fantastisch. Mijn hobby fotografie komt dan ook goed van pas hier.

Even voorstellen Marcha Scholten 2 Small

De Portugezen zelf zijn wat stug van origine, maar probeer een gesprek met ze aan te knopen en dan zijn ze vooral vriendelijk. Dat ik zelf Portugees spreek maakt een gesprek met de lokale bevolking altijd ontzettend leuk.
5. Wat is jouw favoriete plek in Portugal en waarom?
Mijn favoriete plek is uiteraard de Algarve. In de Algarve heb ik verschillende favorieten maar een plek waar ik echt altijd kom is: Senhora da Rocha in Armação de Pêra. Het kerkje wat gelegen is op een rotspunt wat uitkijkt over zee is een magische plek. Niet dat ik gelovig ben, maar ik steek hier altijd een kaarsje aan en ga altijd even op het muurtje zitten om te genieten van het uitzicht. De rust die op de plek heerst is heerlijk.
6. Heb je een ultieme Portugal-tip?
De ultieme tip: zet je wekker en ga eens genieten van een zonsopgang op het strand. Het is het waard! De zonsondergang trouwens ook, mocht je geen ochtendmens zijn ;-). 

Even voorstellen Marcha Scholten 3 Small
7. Wat is je toekomstdroom?
Met betrekking tot de Portugese taal zou ik graag nog willen leren om het beter te lezen en te schrijven. Ik beheers de taal sprekend. Maar aangezien ik het heb geleerd door er te wonen en er te zijn ben ik totaal niet op de hoogte van grammatica. Dus dat is nog een uitdaging. Ik neem nu boeken mee uit Portugal om het zo beter onder de knie te krijgen.

Even voorstellen Marcha Scholten 4 Small

En de uiteindelijke toekomstdroom is toch echt die strandtent op het strand in de Algarve :-)!

Spreek jij, net als Marcha, ook Portugees, maar ben je niet op de hoogte van het hoe en waarom je bepaalde woorden gebruikt? Zou je dat wel graag willen weten? Bekijk dan mijn aanbod eens! En er is nog meer mogelijk! Neem gerust contact op, dan kijken we waar jij hulp bij kan gebruiken!
Het is tijd!

Vandaag is het tijd om de wat oudere studenten in de watten te leggen!

Het is tijd voor een aantal opmerkelijke weetjes over taal en het leren van een vreemde taal!

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag het tweede deel, speciaal voor de wat ouderen onder ons!

Heb je even?

Heb je even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag het eerste deel.

‘Portugal! Portugal! Portugal!’, zo luidt de titel van het door zijn kleurige kaft in het oog springende boek, wat dit jaar is uitgekomen. Lovende woorden in de Portugal-groepen op Facebook wekten mijn nieuwsgierigheid op. Een paar weken geleden waren João en ik in Zwolle in de geweldige boekhandel Waanders in de Broeren (zie foto), gevestigd in een monumentale kerk. Daar zag ik hem liggen, las ik de achterkant en was ik om.

In deze blog een interview met schrijfster Ellen van Herk. We leerden elkaar kennen toen ik me voorstelde in een Facebookgroep over Portugal en zij contact met mij opnam dat ze graag beter Portugees wilde leren. Onlangs kreeg ik van haar één van haar boeken cadeau, gesigneerd en wel! Ik had al lange tijd geen roman meer gelezen, maar werd helemaal meegezogen in het verhaal. En gelukkig voor mij schrijft Ellen geen boeken zonder happy end ;)

Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, is hier deel 3 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. Echt, het is voor iedereen haalbaar!

Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, deel ik vandaag deel 2 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. En als ik het kan, kan jij het ook.

Toen ik jaren geleden naar Brazilië vertrok, had ik een droom: ik wilde het Portugees vloeiend leren spreken en dat is gelukt. Voor jullie die diezelfde droom hebben, deel ik de beste tips die mij het meest geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren (aangevuld met enkele tips uit het digitale tijdperk).

Sabine en ik volgden elkaar al op Instagram, maar leerden elkaar echt kennen toen ik me voorstelde in een Facebookgroep over Portugal en zij contact met mij opnam dat ze haar Portugees wilde verbeteren.

Misschien verbaast het je als je hoort dat het Portugees de derde meest gesproken Europese taal ter wereld is...

Portugal was één van de vroege én invloedrijkste kolonisators en groeide uit in de 15e en 16e eeuw tot een wereldmacht. Dit heeft ervoor gezorgd dat het Portugees wijd verbreid is over de hele wereld. De Portugese taal is in bijna alle werelddelen vertegenwoordigd…

© '20 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo