Wil jij jouw droomhuis realiseren in Portugal? Ga je daar bouwen of verbouwen?

Jij bent dus één van die mensen die de stap wil zetten naar een nieuw leven in het prachtige Portugal. Of je nu emigreert naar Portugal of voor de aankoop van een tweede huis gaat, vaak draait het toch op het (ver)bouwen van een woning uit.

Ga jij verbouwen in Portugal

Voor diegenen die graag zelf zo veel mogelijk de touwtjes in handen willen hebben tijdens het verbouwingsproces, is het essentieel om goed te kunnen communiceren met aannemers, architecten, bouwvakkers etc. Daarom is het belangrijk om je verstaanbaar te kunnen maken in het Portugees. Ook al heb je een Engelssprekende architect en/ of makelaar, het blijft belangrijk je af en toe ook zelf te laten horen en dan maak je de meeste indruk als je een woord, uitdrukking of zin in het Portugees kan zeggen. Hierdoor zal er ook eerder echt naar je geluisterd worden.

Het goede nieuws is dat er nu een gids beschikbaar is speciaal voor (ver)bouwen in Portugal. Deze handleiding bevat handige zinnen, woordenlijsten, uitdrukkingen en werkwoordvervoegingen, praktische tips en persoonlijke ervaringen op het gebied van bouwen en verbouwen in Portugal.

Er komt veel op je af bij de aanschaf en verbouw van een woning in Portugal. Je moet er onder andere achter zien te komen of het huis wat je op het oog hebt een geldige bewoonbaarheidsverklaring heeft. Elk huis dat na 1951 gebouwd is, heeft - normaal gesproken - een bewoonbaarheidsverklaring, die de verkopende partij moet kunnen overhandigen. Kunnen zij dat niet, dan moet de verkopende partij kunnen bewijzen dat het huis vóór 1951 gebouwd is. Als deze bewijzen er niet zijn, kan het huis na 1951 gebouwd zijn, maar geen bewoonbaarheidsverklaring hebben. Het is alleen toegestaan te wonen in huizen met een geldige bewoonbaarheidsverklaring, dus wees alert!

Daarnaast bevat de handleiding ook een overzicht van vervoegingen van bouwgerelateerde werkwoorden, waardoor je de juiste vervoegingen kunt gebruiken in je gesprekken. Voor het werkwoord 'huren' worden in het Portugees twee termen gebruikt: alugar en arrendar. We komen ze vaak beiden tegen op affiches voor verhuur van huizen in de vorm: aluga-se of arrenda-se (te huur). Ze worden dus beiden gebruikt. De correcte vorm voor de verhuur van huizen/ appartementen/ kamers is echter arrenda-se afkomstig van het werkwoord arrendar. Het werkwoord alugar is bedoeld voor de verhuur van verplaatsbare voorwerpen, zoals auto’s, fietsen, boten etc.

Een succesvol verbouwingsproject vereist niet alleen zorgvuldige planning en voorbereiding, maar ook doorzettingsvermogen en - doorgaans - veel geduld. In de handleiding vind je een aantal praktische tips en adviezen die je kunnen helpen bij het hele proces. Zo kan bijvoorbeeld een eenvoudig taalweetje je helpen duidelijke afspraken te maken met de vakmensen.

Een aanvullende tip is: zeg o senhor of a senhora (als je het tegen een vrouw hebt) erbij als je praat tegen iemand van de Câmara, de gemeente, en ook als je iets zegt tegen de makelaar, advocaat, architect of aannemer. Dan gebruik je de beleefdste aanspreekvorm. In Portugal wordt meestal formeler met elkaar omgegaan dan in Nederland en op die manier maak je een goede indruk. Als je later de architect en de aannemer beter kent, kan je altijd nog overgaan op você. Zeg sowieso o senhor of a senhora tegen iedereen die duidelijk ouder is dan jezelf.

Tot slot worden er mooie verbouwervaringen gedeeld van mensen die eerder bouw- of verbouwprojecten in Portugal hebben uitgevoerd of nog volop bezig zijn deze uit te voeren. Deze persoonlijke verhalen bieden waardevolle inzichten in de uitdagingen en gaan ook over de voldoening die gepaard gaat met het realiseren van een droomwoning in Portugal. Wie weet doe je hierdoor inspiratie op voor jouw eigen project ;)

Klaar om te verbouwen in het prachtige Portugal? Klik hier, typ het woordje 'GIDS' in bij bericht en haal jouw gids nu in huis!



Bronnen: recreatiewoning.nl, sapo.pt, ciberdúvidas.iscte-iul.pt
Wie ging er vroeger op school graag naar Nederlandse les?

Grote kans dat er maar enkelen zijn die deze vraag met ja zullen beantwoorden. Is je antwoord een duidelijke ‘ja’, dan ben je waarschijnlijk een echte talenfreak. Jij hebt iets met talen! Dit is fantastisch en werkt alleen maar in je voordeel als je een vreemde taal gaat leren.

Is je antwoord ‘nee’? Troost je, dit is absoluut geen ramp. Ook niet als je Portugees gaat leren. Motivatie is nog altijd de belangrijkste succesfactor. Het is het allerbelangrijkste dat je weet WAAROM je Portugees wilt leren!

Al eens gemerkt dat het Portugees er strakke regels op na houdt wat betreft het gebruik van komen en gaan? Wij Nederlandstaligen kunnen deze twee nog wel eens door elkaar halen en er nog mee weg komen ook. In het Portugees echter is dit door elkaar halen van komen en gaan not done.

Met not done bedoel ik not done vooral voor de Portugezen zelf, maar als buitenlander met een heel andere moedertaal dan het Portugees, is het feit dat je moeite doet het Portugees te spreken al een heel grote plus. Wil je toch iets meer kunnen spreken dan alleen de basis en zo weinig mogelijk fouten maken? Vamos lá!

Wil jij jouw uitspraak van het Portugees verbeteren? Twijfel je soms waar je de klemtoon moet zetten? In deze blog gaan we stap voor stap kijken waar de klemtoon valt in het Portugees aan de hand van de infographic middenin deze blog.

Om de klemtoon te kunnen bepalen, moet je allereerst het woord kunnen onderverdelen in lettergrepen. Dit kun je gemakkelijk doen door het betreffende woord hardop te zeggen en daarbij in je handen te klappen.

Een mevrouw, die jarenlang bij mij op Portugese les zat, gaf mij een tijd terug een aantal kopieën van Portugese suikerzakjes. Ze vond de suikerzakjes zo leuk omdat ze iets over de Portugese cultuur vertelden.

Deze suikerzakjes maken deel uit van een verzameling suikerzakjes van de RAR (Refinarias de Açúcar Reunidas/ Verenigde Suikerraffinaderijen) met de symbolen van Portugal erop. Te leuk om niets mee te doen, dus deel ik ze graag met jullie. Deze maand deel 3:

Wie herinnert zich nog de suikerzakjes van de RAR (Refinarias de Açúcar Reunidas/ Verenigde Suikerraffinaderijen) met de symbolen van Portugal erop?

Een mevrouw, die jarenlang les bij mij heeft gehad, kwam ermee. Ze vond de suikerzakjes zo leuk omdat ze iets over de Portugese cultuur vertelden en had er veel voor me gekopieerd. Een tijdje terug bij het opruimen van mijn kast, kwam ik de papieren tegen. Te leuk om niets mee te doen, dus deel ik ze graag met jullie. Deze maand deel 2:

Wie herinnert zich nog de suikerzakjes van de RAR (Refinarias de Açúcar Reunidas/ Verenigde Suikerraffinaderijen) met de symbolen van Portugal erop?

Een mevrouw, die jarenlang les bij mij heeft gehad, kwam ermee. Ze vond de suikerzakjes zo leuk omdat elk zakje iets over de Portugese cultuur vertelde en had er veel voor me gekopieerd. Eén dezer dagen bij het opruimen van mijn kast kwam ik de papieren tegen. Te leuk om niets mee te doen, dus deel ik ze graag met jullie:

Het liefst zouden we altijd in een campertje rondtoeren… Dat ultieme gevoel van vrijheid… mmm onbetaalbaar!

Een staycation is leuk, maar thuis ligt er altijd werk op de loer. Op vakantie ben je uit de sleur en heb je alle tijd om de dingen te doen die je leuk vindt. Maar aan al het leuke komt een keer een eind.

Ben jij net terug van vakantie en wil je nog even dat ‘niets moet’-gevoel vasthouden?

Niet vers van de pers, maar qua onderwerpen actueler dan ooit. Want: hoe lang zal de Amazone, die verantwoordelijk is voor het produceren van maar liefst 20% van de zuurstof voor onze planeet Aarde, nog bestaan? Dit boek, eveneens van schrijfster Lieke Noorman (net als mijn eerdere blog Boek onder de loep: Portugal! Portugal! Portugal!), beschrijft haar reis door een wereld waar de wegen de rivieren zijn.

Heb je nog even?

Heb je nog even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants, wat ik maar al te graag met je wil delen. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag deel vier.

Hoe gaat het met je?

Heb je even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants, wat ik graag met je wil delen. Een aantal van deze interessante weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag deel drie.

Deze dame ken ik via Instagram. Ze viel me op door haar persoonlijke account met prachtige Portugal-foto’s in pastelkleurtjes. Van haar bio wordt je niet veel wijzer, want daar staat alleen ‘Marcha’. Hoog tijd dus om haar eens wat kritische vragen te stellen ; )

Het is tijd voor een aantal opmerkelijke weetjes over taal en het leren van een vreemde taal!

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag het tweede deel, speciaal voor de wat ouderen onder ons!

© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo