In deze blog een interview met schrijfster Ellen van Herk. We leerden elkaar kennen toen ik me voorstelde in een Facebookgroep over Portugal en zij contact met mij opnam dat ze graag beter Portugees wilde leren. Onlangs kreeg ik van haar één van haar boeken cadeau, gesigneerd en wel! Ik had al lange tijd geen roman meer gelezen, maar werd helemaal meegezogen in het verhaal. En gelukkig voor mij schrijft Ellen geen boeken zonder happy end ;)
Voor degenen die jou nog niet kennen: wie ben je en wat doe je precies?
“Mijn naam is dus Ellen van Herk, geboren en getogen in Rotterdam, maar sinds tien jaar woon ik in Velddriel, een klein dorp tussen Den Bosch en Zaltbommel. Ik heb een eigen massagepraktijk Oaziz, werk als freelance notuliste voor een onderzoeksbureau en daarnaast schrijf ik sinds een paar jaar romans.”

Even voorstellen Ellen van Herk Portugal 3 Small
Hoe ben je aan het schrijven geraakt?
“Ik ben al m’n hele leven dol op lezen, las als kind al alles wat los en vast zat en ben ook vrij jong begonnen met schrijven, vaak een soort van variatie op boeken die me inspireerden, wat leidde tot enorme stapels met volgeschreven schriften, getypte A4-tjes etc., maar nooit iets wat echt was afgerond, want een verhaal beginnen is niet zo moeilijk, een goed einde bedenken, dat is het probleem. Pas toen we in 2016 een tweede huis in Portugal kochten en ik zoveel zag en meemaakte wat me boeide, dat ik als het ware overliep van inspiratie, lukte het me.”
Hoe is jouw liefde voor Portugal begonnen?
“Best wel typisch denk ik. Mijn eerste ervaring in Portugal dateert van 1999 en toen was het niet bijzonder positief. Ik moet er wel bij zeggen dat we toen een rondreis deden langs diverse pousada’s en misschien is dat een ander slag Portugezen, maar ik vond toen de mensen niet echt vriendelijk. Het land was mooi, maar ja, dat vond ik ook van Italië en Frankrijk.

Pas toen ik met mijn huidige partner, Ralph, in 2013 opnieuw naar Portugal op vakantie ging, alleen de Algarve dit keer, was de ervaring totaal anders. De mensen waren heel hulpvaardig en gastvrij en ik voelde me er veel meer thuis. Het was Ralph die opeens met het idee kwam om er een vakantiehuis te kopen en hoe meer ik er nu kom, hoe prettiger ik het er vind. Zeker nu ik de taal ook een beetje spreek, is het ook makkelijker echt contact te maken en dan leer je het land en de inwoners beter kennen en ga ik het ook steeds meer waarderen.

Inmiddels heb ik door heel Portugal goede ervaringen met de Portugezen. Laatst logeerden we in de Serra da Estrela bij mensen en dat waren ook weer schatjes. We kregen speciale kaas uit de Serra bij het ontbijt met eigengemaakte tomaten- en pompoenjam. Heerlijk!””
Voor wie schrijf je?
“Iedereen die van romans houdt met een soms wat duister tintje en met interesse in of een liefde voor Portugal, hoewel dat laatste natuurlijk niet perse noodzakelijk is om van m’n boeken te kunnen genieten.”

Even voorstellen Ellen van Herk Portugal 2 Small
Wat is je missie?
“Lezers een aangename tijd bezorgen en ze misschien tegelijkertijd wat over Portugal te vertellen of te zorgen voor een stukje herkenning, zodat ze zich weer in Portugal wanen.”
Wat is het geheim van een goed boek volgens jou?
“Dat je wilt blijven lezen.”
Welke boeken zullen jou altijd bijblijven?
“Een van m’n eerste jeugdboeken, Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman. Voor mij was dat de perfecte combinatie van een boeiend verhaal tegen een historische achtergrond. Al lezende leerde je ook iets van de geschiedenis, de landen, dat vond ik boeiend. Verder zijn er zoveel boeken die ik heb gelezen en die ik goed vind, bijvoorbeeld van Dan Brown, Baldacci, Tami Hoag, ik heb niet echt een uitschieter.”

Privétraject Portugees Ellen van Herk vierkant
Wat vind je van de Portugese taal?
“Moeilijk, maar het begint te komen, zeker nu ik in een 1 op 1 traject met jou heel concreet met de taal bezig ben. Het voordeel is dat ik nu echt onderwerpen kan aankaarten die voor mij van belang zijn en dialogen kan oefenen waar ik werkelijk tegen aan loop en daardoor heb ik het gevoel zeker stappen in de goede richting te zetten.

Waar ik het meest aan moest wennen was de uitspraak en ik vind het vaak lastig te verstaan, maar ik kan me inmiddels redelijk redden en begin het daardoor ook steeds leuker te vinden. Het is gewoon een kwestie van doen, al maak je fouten en ik heb inmiddels wel gemerkt dat de meeste Portugezen heel blij en verrast reageren als je ze in het Portugees aanspreekt, wat vaak tot leuke gesprekken leidt.”
Wat is je toekomstdroom?
“Ralph en ik hopen over een jaar of vier het grootste deel van het jaar in ons Portugese huis door te brengen. Uiteraard wil ik dan ook in het Portugees met m’n buren kunnen praten over meer dan alleen het weer. Ik ben ervan overtuigd dat als ik langer achtereen in Portugal zou zijn, ik de taal beter zou oppakken. Nu ben ik er vaak maar tien dagen en dan ga ik weer terug naar Nederland, zodat alles wat ik heb bijgeleerd in Nederland weer wegzakt. Ook daarom is het belangrijk om in Nederland met Portugees bezig te blijven, de cursus bij jou helpt uiteraard en verder moet ik meer Portugese televisie of kranten lezen om het bij te houden, denk ik.

Even voorstellen Ellen van Herk Portugal Small

Verder hoop ik te kunnen blijven schrijven. Zolang ik inspiratie heb, moet dat lukken en er zijn nog zoveel plekken in Portugal die ik wil/kan bezoeken, dat ik nog heel veel mooie locaties voor m’n boeken kan vinden. We willen ook graag nog een keer naar de Azoren en Madeira, benieuwd wat ik daar weer voor nieuwe ideeën op doe. Lekker doorgaan dus!”

Wie zich aanmeldt voor de Masterclass van 22 november krijgt het nieuwste boek van Ellen gratis. Wie zich aanmeldt voor een groeps- of privétraject mag een boek van Ellen uitkiezen voor slechts 15 euro! Ellen zal dit boek persoonlijk voor je signeren! Ellen’s boeken spelen zich allemaal af in Portugal. Welke is jouw favoriet?Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, is hier deel 3 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. En als ik het kan, kan jij het ook.


- Tip 8: Neem je eigen uitspraak op

Horen hoe je zelf klinkt als je Portugees spreekt? Lees iets voor en spreek dit in via de dictafoon app van je telefoon. In het begin voelt het misschien wat onwennig, maar als je wilt reflecteren op jouw uitspraak en jouw taalniveau helpt het echt!


- Tip 9: Hou jezelf niet tegen

Een positieve mindset is onmisbaar! Soms kom ik ze tegen: mensen die ervan overtuigd zijn dat ze de Portugese taal maar tot een zeker niveau kunnen leren en dat het daarna voor hen stopt. Ze komen dan bijvoorbeeld met de reden dat ze niet veel gestudeerd hebben, ze geen talenknobbel hebben of dat ze misschien wel te oud zijn om nog een andere taal te leren.  

Ze vergeten dat het voor iederéén mogelijk is het Portugees onder de knie te krijgen en dat het nooit te laat is om daarmee te beginnen. Bovendien kan ik bij privélessen precies het gewenste leertempo aanhouden. Ze denken onterecht laag over zichzelf, terwijl ze absoluut niet dom/ traag van begrip/ te oud zijn. Zonde!


- Tip 10: Gebruik handige apps

Er zijn verschillende leuke apps om Portugees te leren, betaald en onbetaald. Één van de leukste apps vind ik Memrise. Met Memrise kun je kiezen voor het Portugees van Portugal of het Portugees van Brazilië. Je trommelvliezen worden flink aan het werk gezet, want je hoort verschillende Portugezen aan het woord, die dezelfde woorden soms verschillend uitspreken. Een heel goede oefening. Nadeel van Memrise kan zijn dat het Portugees leren vanuit het Engels is.

Favoriet voor het Portugees van Brazilië is Duo Lingo. Duo Lingo wordt door meerdere mensen leuk en zelfs verslavend genoemd. De taaloefeningen die je doet, lijken op kleine games. Je verliest een leven (hartje) wanneer je iets fout hebt en wint punten wanneer je iets goed hebt.

Voor mensen die vanuit het Nederlands het Portugees van Portugal of Brazilië willen leren, is er ook de app van Fun Easy Learn Portuguese. Deze richt zich vooral op uitspraak en schrijfwijze.

Meeste apps zijn tot op zekere hoogte gratis en daarna vaak betaald. Hoe makkelijk wil je het hebben? Leren waar en wanneer je wilt via je mobiele telefoon. Een paar minuten per dag is al voldoende!


- Tip 11: Herhaal

Herhalen is de kracht van het leren! Volg je een cursus Portugees? Zorg dan dat je bijblijft en je huiswerk maakt. Natuurlijk wil je alles wat je nieuw geleerd hebt ook kunnen onthouden en dan is herhaling de sleutel! Ons lange termijn-geheugen heeft namelijk veel herhaling nodig. Hoe vaker je iets herhaalt, hoe groter de kans dat het blijft hangen. Zó haal je het maximale uit je cursus!

Ik ben heel benieuwd wat jij allemaal doet om snel Portugees te leren? En lukt het je om hiermee gestructureerd aan de slag te blijven?

Als je hier hulp bij kunt gebruiken, neem dan contact met me op. Ik help je altijd graag!Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, deel ik vandaag deel 2 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. En als ik het kan, kan jij het ook.


-Tip 5: Oefen zo veel mogelijk

Grijp elke gelegenheid aan om je Portugese skills te oefenen! Als je in Portugal bent, vraag je natuurlijk om de Portugese menukaart in plaats van om de Engelse (vaak nog goedkoper ook!) en bestel je alles in het Portugees. Oefen je Portugees met de hotelreceptioniste en knoop een praatje aan op de markt. Elke conversatie in het Portugees, hoe kort ook, doet wonderen voor je zelfvertrouwen.

Pak thuis ook je kansen. Leer je Portugees samen met je partner? Spreek af om op vaste tijden alleen Portugees te spreken. Heb je het geluk dat een familielid of iemand in je naaste omgeving Portugeestalig is? Dan heb je meteen iemand die je kan corrigeren. Profiteer ervan! Heb je geen familie of vrienden in je naaste omgeving die Portugees spreken? App/sms/mail dan regelmatig met een Portugeestalig iemand of vraag een medecursist om samen te oefenen!


-Tip 6: Gebruik flashcards

Tegenwoordig gebruiken veel scholieren flashcards (ook wel flits- of systeemkaarten genoemd) voor hun te leren woordjes. Flashcards zijn kaartjes van dik, vaak gekleurd, papier. Ze zijn klein van formaat en daardoor gemakkelijk mee te nemen. Op de voorkant schrijf je een woord in het Portugees en op de achterkant de betekenis in het Nederlands. Of je schrijft op de voorkant een werkwoord en op de achterkant de vervoeging. Wat ook goed werkt, is op de voorkant een tekening en op de achterkant de geschreven betekenis.

Doordat je zelf de flashcards schrijft, ben je al aan het leren. Studeren met de flashcards doe je zo: de kaartjes die je kent, leg je op een aparte stapel (stapel 2) en herhaal je om de drie dagen. Als je stapel 2 kent, leg je ze op stapel 3 en deze leer je één keer in de vijf dagen. Herhaling is de sleutel tot succes. Neem overal een stapeltje flashcards mee naar toe en leer op geschikte momenten, bijvoorbeeld tijdens je treinreis of als je op je beurt moet wachten bij de dokter.


-Tip 7: Volg een cursus

Wil jij een woordje kunnen wisselen met die vriendelijke Portugezen? En ben je bereid te investeren in tijd, geld en energie? Wil je structuur én een schop onder je kont? Schrijf je dan in voor een cursus Portugees, bijvoorbeeld voor mijn Privétraject. Omdat je de investering gedaan hebt, ben je extra gemotiveerd zo veel mogelijk uit de cursus te halen. Bovendien is privéles vaak efficiënter, waardoor je uiteindelijk tijd en geld bespaart.

Les je graag met de dynamiek van een groep? Kan prima, zie bijvoorbeeld mijn Groepstraject. De voordelen hiervan zijn dat het gezellig is met elkaar en dat je van elkaar kunt leren. Eventueel nadeel is dat je elkaar natuurlijk ook kunt ophouden. Voordat ik naar Brazilië ging, had ik via de Volksuniversiteit een cursus Portugees gevolgd. Het was een heel gezellige groep, maar als ik eerlijk ben, ging het me eigenlijk iets te langzaam.

Eenmaal in Brazilië kwam ik via een vriendin in contact met een docent Engels. Zij heeft mij privéles Portugees gegeven, eerst vanuit het Engels. Één op één les is één op één resultaat en dat heb ik gemerkt. Hierdoor heb ik de investering er dubbel en dwars uitgehaald en ben ik waarschijnlijk goedkoper uit geweest dan als ik groepsles genomen had. Met privéles bepaal jij het tempo en het niveau en hoef je met niemand rekening te houden. Alle aandacht voor jou alleen!

Ik ben heel benieuwd wat jij doet om snel Portugees te leren? En lukt het je om hiermee gestructureerd aan de slag te blijven?

Als je hier wat hulp bij kan gebruiken, neem dan contact met me op. Ik help je natuurlijk graag!Toen ik jaren geleden naar Brazilië vertrok, had ik een droom: ik wilde het Portugees vloeiend leren spreken en dat is gelukt. Voor jullie die diezelfde droom hebben, deel ik de beste tips die mij het meest geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren (aangevuld met enkele tips uit het digitale tijdperk).


-Tip 1: ‘Onderdompeling’

Met stip op 1: Portugees leren en tegelijkertijd leven in een Portugeestalig land. De buitenlandervaring is een enorme boost voor het leerproces en dit ongeacht de leeftijd! Goed nieuws voor de wat ‘ouderen’ onder ons dus.

De hele dag om je heen Portugees horen, studeren, je boodschappen doen, dingen moeten uitleggen, zorgen ervoor dat je hersenen tot het uiterste aan de slag moeten met de nieuw te leren taal. Is af en toe absoluut vermoeiend, maar werpt uiteindelijk wel zijn vruchten af!


-Tip 2: Doelen stellen

Om een nieuwe taal te leren is het noodzaak er voldoende tijd en energie in steken. Door dit doel te integreren in je dagelijks leven, heb je de meeste kans op succes. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld elke dag 10 nieuwe woorden leert of elke dag één werkwoord in de tegenwoordige tijd.

Deel deze doelen ook met een paar vrienden en vraag hen die stok achter de deur te zijn voor je. Laat ze bijvoorbeeld elke vrijdag om 19.00 uur bellen en je vriendelijk doch dringend vragen of je je gestelde doel van deze week hebt bereikt. Daarna kan je gerust van je verdiende weekend genieten ;)


-Tip 3: Vaste tijd

Portugees leren moet daily routine worden! Zorg dat je op een vast tijdstip, bijvoorbeeld na de lunch om 12.30 uur, 15 minuten aan je Portugees zit. Dit is gemakkelijker vol te houden en heeft meer effect dan één keer in de maand uren achtereen zwoegen.


-Tip 4: Luister veel

Iedereen wil natuurlijk vooral snel Portugees leren spreken, maar om te kunnen spreken is het belangrijk dat je eerst goed leert luisteren. Luister op alle mogelijke manieren naar de Portugese taal, vooral als je je om wat voor reden dan ook onmogelijk kan onderdompelen door er voor langere tijd heen te gaan.

Luister tijdens huishoudelijke bezigheden of als je in de auto zit naar audio cd’s, of dit nu een Portugese zelfstudie is of Portugese muziek. Luisteren helpt je je de Portugese klanken goed eigen te maken en dit draagt weer bij aan je eigen uitspraak.

Kijk Portugese series of films (bijvoorbeeld: O Pátio das Cantigas, Uma vida sublime, A Herdeira, Tabu, Os dois irmãos etc.) of internationale series/ films met Portugese ondertiteling. Op je Nederlandse Netflix kun je bijvoorbeeld de ondertiteling op Portugees instellen. Ook op RTP play kan je Portugeestalige radio, televisie en films vinden. Kijk op RTP Notícias voor het laatste nieuws in het Portugees. Verder staan op YouTube allerlei Portugeestalige filmpjes en interviews.

Ik ben benieuwd wat jij doet om snel Portugees te leren? En lukt het je om hiermee gestructureerd aan de slag te blijven?

Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met me op. Ik help je graag!
Bron: alhambrainstituto.nl, affidata.com© '19 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo