Wie ging er vroeger op school graag naar Nederlandse les?

Grote kans dat er maar enkelen zijn die deze vraag met ja zullen beantwoorden. Is je antwoord een duidelijke ‘ja’, dan ben je waarschijnlijk een echte talenfreak. Jij hebt iets met talen! Dit is fantastisch en werkt alleen maar in je voordeel als je een vreemde taal gaat leren.

Is je antwoord ‘nee’? Troost je, dit is absoluut geen ramp. Ook niet als je Portugees gaat leren. Motivatie is nog altijd de belangrijkste succesfactor. Het is het allerbelangrijkste dat je weet WAAROM je Portugees wilt leren!

Woordsoorten foto
Regelmatig krijg ik te horen dat mensen wel Portugees willen leren spreken, maar dat ze de grammatica liever willen overslaan. ‘Uhm…’ Tja, dat spreken het doel is, snap ik heel goed. Helaas is spreken de laatste stap in het aanleren van een nieuwe taal. We willen toch stap voor stap een taal leren? Vóór het echte spreken komen nog een aantal andere stapjes.

Onder andere om eigen zinnen te kunnen maken, heb je kennis van de grammatica nodig. Als je een vreemde taal wilt gaan leren, is het handig dat je (tot op zekere hoogte) ook op de hoogte bent van de Nederlandse grammatica.

Als we ons gaan verdiepen in het Portugees, komen we al snel in aanraking met verschillende Nederlandse woordsoorten, zoals: persoonlijk voornaamwoord, lidwoord, zelfstandig naamwoord, bezittelijk voornaamwoord etc. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Oftewel door al die benamingen van woordsoorten in de zin, zie je de betekenis van de zin niet meer.

Het is dus handig om deze woordsoorten in het Nederlands te kennen. In ieder geval de woordsoorten die je tegen komt als je Portugees gaat leren. Als je de woordsoorten in het Nederlands herkent en weet hoe je ze moet gebruiken, ga je ook in het Portugees deze woorden sneller herkennen en is het gemakkelijker om ze op de goede plaats in de zin te zetten.

Is je Nederlands wat weggezakt en ben jij een beetje kwijt wat al die woordsoorten inhouden?

Ik heb de woordsoorten in kaart gebracht in een overzichtelijk document met voorbeelden en de Portugese vertaling. In mijn volgende Tips & Inspiratie kun je dit Woordsoorten-document downloaden. Handig als naslagwerk! Sta je nog niet ingeschreven voor mijn Tips & Inspiratie, scroll dan helemaal naar beneden op deze pagina en schrijf je snel in!
Al eens gemerkt dat het Portugees er strakke regels op na houdt wat betreft het gebruik van komen en gaan? Wij Nederlandstaligen kunnen deze twee nog wel eens door elkaar halen en er nog mee weg komen ook. In het Portugees echter is dit door elkaar halen van komen en gaan not done.

Met not done bedoel ik not done vooral voor de Portugezen zelf, maar als buitenlander met een heel andere moedertaal dan het Portugees, is het feit dat je moeite doet het Portugees te spreken al een heel grote plus. Wil je toch iets meer kunnen spreken dan alleen de basis en zo weinig mogelijk fouten maken? Vamos lá!

Wil jij jouw uitspraak van het Portugees verbeteren? Twijfel je soms waar je de klemtoon moet zetten? In deze blog gaan we stap voor stap kijken waar de klemtoon valt in het Portugees aan de hand van de infographic middenin deze blog.

Om de klemtoon te kunnen bepalen, moet je allereerst het woord kunnen onderverdelen in lettergrepen. Dit kun je gemakkelijk doen door het betreffende woord hardop te zeggen en daarbij in je handen te klappen.

Een mevrouw, die jarenlang bij mij op Portugese les zat, gaf mij een tijd terug een aantal kopieën van Portugese suikerzakjes. Ze vond de suikerzakjes zo leuk omdat ze iets over de Portugese cultuur vertelden.

Deze suikerzakjes maken deel uit van een verzameling suikerzakjes van de RAR (Refinarias de Açúcar Reunidas/ Verenigde Suikerraffinaderijen) met de symbolen van Portugal erop. Te leuk om niets mee te doen, dus deel ik ze graag met jullie. Deze maand deel 3:

Wie herinnert zich nog de suikerzakjes van de RAR (Refinarias de Açúcar Reunidas/ Verenigde Suikerraffinaderijen) met de symbolen van Portugal erop?

Een mevrouw, die jarenlang les bij mij heeft gehad, kwam ermee. Ze vond de suikerzakjes zo leuk omdat ze iets over de Portugese cultuur vertelden en had er veel voor me gekopieerd. Een tijdje terug bij het opruimen van mijn kast, kwam ik de papieren tegen. Te leuk om niets mee te doen, dus deel ik ze graag met jullie. Deze maand deel 2:

Wie herinnert zich nog de suikerzakjes van de RAR (Refinarias de Açúcar Reunidas/ Verenigde Suikerraffinaderijen) met de symbolen van Portugal erop?

Een mevrouw, die jarenlang les bij mij heeft gehad, kwam ermee. Ze vond de suikerzakjes zo leuk omdat elk zakje iets over de Portugese cultuur vertelde en had er veel voor me gekopieerd. Eén dezer dagen bij het opruimen van mijn kast kwam ik de papieren tegen. Te leuk om niets mee te doen, dus deel ik ze graag met jullie:

Het liefst zouden we altijd in een campertje rondtoeren… Dat ultieme gevoel van vrijheid… mmm onbetaalbaar!

Een staycation is leuk, maar thuis ligt er altijd werk op de loer. Op vakantie ben je uit de sleur en heb je alle tijd om de dingen te doen die je leuk vindt. Maar aan al het leuke komt een keer een eind.

Ben jij net terug van vakantie en wil je nog even dat ‘niets moet’-gevoel vasthouden?

Niet vers van de pers, maar qua onderwerpen actueler dan ooit. Want: hoe lang zal de Amazone, die verantwoordelijk is voor het produceren van maar liefst 20% van de zuurstof voor onze planeet Aarde, nog bestaan? Dit boek, eveneens van schrijfster Lieke Noorman (net als mijn eerdere blog Boek onder de loep: Portugal! Portugal! Portugal!), beschrijft haar reis door een wereld waar de wegen de rivieren zijn.

Heb je nog even?

Heb je nog even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants, wat ik maar al te graag met je wil delen. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag deel vier.

Hoe gaat het met je?

Heb je even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants, wat ik graag met je wil delen. Een aantal van deze interessante weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag deel drie.

Deze dame ken ik via Instagram. Ze viel me op door haar persoonlijke account met prachtige Portugal-foto’s in pastelkleurtjes. Van haar bio wordt je niet veel wijzer, want daar staat alleen ‘Marcha’. Hoog tijd dus om haar eens wat kritische vragen te stellen ; )

Het is tijd voor een aantal opmerkelijke weetjes over taal en het leren van een vreemde taal!

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag het tweede deel, speciaal voor de wat ouderen onder ons!

Heb je even?

Heb je even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag het eerste deel.

© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo