Wie herinnert zich nog de suikerzakjes van de RAR (Refinarias de Açúcar Reunidas/ Verenigde Suikerraffinaderijen) met de symbolen van Portugal erop?

Een mevrouw, die jarenlang les bij mij heeft gehad, kwam ermee. Ze vond de suikerzakjes zo leuk omdat ze iets over de Portugese cultuur vertelden en had er veel voor me gekopieerd. Een tijdje terug bij het opruimen van mijn kast, kwam ik de papieren tegen. Te leuk om niets mee te doen, dus deel ik ze graag met jullie. Deze maand deel 2:


manden maken Small
1. Rietvlechten
Het vlechten van gebruiksvoorwerpen van riet (cestaria) is een oud staaltje ambacht, waarvan de producten nog steeds zeer aanwezig zijn in het dagelijks leven van de Portugezen. Behalve riet gebruikt men voor het vlechten ook kastanjehout of wilgentenen. Wilgentenen worden soms geplet en gespleten om verschillende delen van het vlechtwerk aan elkaar te bevestigen. Voor eenvoudige manden blijven de wilgentenen onbewerkt. Niet alleen manden worden dagelijks gebruikt, maar ook allerlei andere gevlochten producten, zoals tassen, borstels, bezems, stoelen, bankjes, lampenkappen, hoeden, parasols etcetera.
Tip:
In de winkels van A Vida Portuguesa in Lissabon en Porto én in souvenirwinkels door het hele land vind je veel typisch Portugese producten gevlochten van riet.

2. Kantklossen
Kantklossen (renda de bilros) is een eeuwenoude bewerkelijke handwerktechniek. Het te maken patroon wordt bevestigd op een cilindervorming kussen, een rolkussen genaamd. Om de houten klosjes zitten draden, deze klosjes dienen als voorraad. Klosjes worden in paren gebruikt, die over het gehele werk bij elkaar blijven horen. Een ervaren kantklosster kan werken met tientallen klosjes tegelijk die zeer snel om elkaar heengeslagen worden. Met behulp van een speld in het patroon wordt het vlechtwerk op zijn plaats gehouden. Tegenwoordig is het een hobby geworden en niet meer iets om de kost mee te verdienen. Er gaan simpelweg teveel kostbare uren in zitten.

renda de bilros Small
Weetje:
In 2015 werd in het dorp Vila do Conde in het noorden van Portugal het grootste kantkloswerk ooit gemaakt en dit leverde een eervolle vermelding op in het Guinness Book of Records. Zie het filmpje op Maior Renda de Bilros do Mundo - YouTube (duur: 2.26 min.)

3. Portwijn
Portwijn (vinho do Porto), ook port of porto genoemd, is een typisch Portugese wijn, waarvan de naam afgeleid is van de havenstad Porto. Port mag alleen port heten als het afkomstig is van de druiven uit de wijngaarden van de Douro vallei, de oudste wijnstreek van Portugal. De Engelsen haalden vooral wijn uit Frankrijk. Toen de Engelsen en Fransen een conflict kregen en de Fransen de Engelsen de toegang tot de Franse wijn ontzegden, verlegden de Engelsen hun focus naar Portugal. Om de wijn goed te houden tijdens de lange zeereis voegden de Engelsen wat brandewijn toe aan de Port en later alcohol. Hierdoor houdt de port veel restsuikers vast en daarom is ze zo zoet van smaak.

Als de port van de wijngaarden komt, gaat het in grote houten vaten. De port zit er maximaal zeven jaar in en kan dan verkocht worden als ruby. Ruby is lichtrood van kleur. Witte port wordt gemaakt van witte druiven. Als de wijn minimaal tien jaar in het vat heeft gezeten, wordt deze roodbruin van kleur en heet deze tawny. Als de wijn twee jaar in het vat gerijpt heeft, daarna gebotteld wordt en dan nog vijf tot vijftig (!) jaar rijpt op de fles, heet de port vintage, deze is donkerpaars tot zwart van kleur. Voor flessen vintage port worden extreem hoge bedragen betaald, vooral voor de premium vintage, die maximaal drie keer in de tien jaar wordt uitgegeven.
Tip: 
Als je niet zo van zoet houdt, bestel dan eens een porto-tónico (witte port gemengd met tonic)

Porto Tónico Small


Heb jij meer Portugal-tips over rietvlechten, kantklossen en portwijn? Laat het weten onder de post op mijn Instagramaccount over deze blog!

Ik hoor graag van je!Bronnen:
Wikipedia, frizhider.blogspot.com, manueltaveres.com
Wie herinnert zich nog de suikerzakjes van de RAR (Refinarias de Açúcar Reunidas/ Verenigde Suikerraffinaderijen) met de symbolen van Portugal erop?

Een mevrouw, die jarenlang les bij mij heeft gehad, kwam ermee. Ze vond de suikerzakjes zo leuk omdat elk zakje iets over de Portugese cultuur vertelde en had er veel voor me gekopieerd. Eén dezer dagen bij het opruimen van mijn kast kwam ik de papieren tegen. Te leuk om niets mee te doen, dus deel ik ze graag met jullie:

Het liefst zouden we altijd in een campertje rondtoeren… Dat ultieme gevoel van vrijheid… mmm onbetaalbaar!

Een staycation is leuk, maar thuis ligt er altijd werk op de loer. Op vakantie ben je uit de sleur en heb je alle tijd om de dingen te doen die je leuk vindt. Maar aan al het leuke komt een keer een eind.

Ben jij net terug van vakantie en wil je nog even dat ‘niets moet’-gevoel vasthouden?

Niet vers van de pers, maar qua onderwerpen actueler dan ooit. Want: hoe lang zal de Amazone, die verantwoordelijk is voor het produceren van maar liefst 20% van de zuurstof voor onze planeet Aarde, nog bestaan? Dit boek, eveneens van schrijfster Lieke Noorman (net als mijn eerdere blog Boek onder de loep: Portugal! Portugal! Portugal!), beschrijft haar reis door een wereld waar de wegen de rivieren zijn.

Heb je nog even?

Heb je nog even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants, wat ik maar al te graag met je wil delen. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag deel vier.

Hoe gaat het met je?

Heb je even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants, wat ik graag met je wil delen. Een aantal van deze interessante weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag deel drie.

Deze dame ken ik via Instagram. Ze viel me op door haar persoonlijke account met prachtige Portugal-foto’s in pastelkleurtjes. Van haar bio wordt je niet veel wijzer, want daar staat alleen ‘Marcha’. Hoog tijd dus om haar eens wat kritische vragen te stellen ; )

Het is tijd voor een aantal opmerkelijke weetjes over taal en het leren van een vreemde taal!

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag het tweede deel, speciaal voor de wat ouderen onder ons!

Heb je even?

Heb je even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag het eerste deel.

‘Portugal! Portugal! Portugal!’, zo luidt de titel van het door zijn kleurige kaft in het oog springende boek, wat dit jaar is uitgekomen. Lovende woorden in de Portugal-groepen op Facebook wekten mijn nieuwsgierigheid op. Een paar weken geleden waren João en ik in Zwolle in de geweldige boekhandel Waanders in de Broeren (zie foto), gevestigd in een monumentale kerk. Daar zag ik hem liggen, las ik de achterkant en was ik om.

In deze blog een interview met schrijfster Ellen van Herk. We leerden elkaar kennen toen ik me voorstelde in een Facebookgroep over Portugal en zij contact met mij opnam dat ze graag beter Portugees wilde leren. Onlangs kreeg ik van haar één van haar boeken cadeau, gesigneerd en wel! Ik had al lange tijd geen roman meer gelezen, maar werd helemaal meegezogen in het verhaal. En gelukkig voor mij schrijft Ellen geen boeken zonder happy end ;)

Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, is hier deel 3 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. Echt, het is voor iedereen haalbaar!

Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, deel ik vandaag deel 2 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. En als ik het kan, kan jij het ook.

© '20 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo