In deze blog een interview met schrijfster Ellen van Herk. We leerden elkaar kennen toen ik me voorstelde in een Facebookgroep over Portugal en zij contact met mij opnam dat ze graag beter Portugees wilde leren. Onlangs kreeg ik van haar één van haar boeken cadeau, gesigneerd en wel! Ik had al lange tijd geen roman meer gelezen, maar werd helemaal meegezogen in het verhaal. En gelukkig voor mij schrijft Ellen geen boeken zonder happy end ;)
Voor degenen die jou nog niet kennen: wie ben je en wat doe je precies?
“Mijn naam is dus Ellen van Herk, geboren en getogen in Rotterdam, maar sinds tien jaar woon ik in Velddriel, een klein dorp tussen Den Bosch en Zaltbommel. Ik heb een eigen massagepraktijk Oaziz, werk als freelance notuliste voor een onderzoeksbureau en daarnaast schrijf ik sinds een paar jaar romans.”

Even voorstellen Ellen van Herk Portugal 3 Small
Hoe ben je aan het schrijven geraakt?

Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, is hier deel 3 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. En als ik het kan, kan jij het ook.


- Tip 8: Neem je eigen uitspraak op

Horen hoe je zelf klinkt als je Portugees spreekt? Lees iets voor en spreek dit in via de dictafoon app van je telefoon. In het begin voelt het misschien wat onwennig, maar als je wilt reflecteren op jouw uitspraak en jouw taalniveau helpt het echt!

Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, deel ik vandaag deel 2 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. En als ik het kan, kan jij het ook.


-Tip 5: Oefen zo veel mogelijk

Grijp elke gelegenheid aan om je Portugese skills te oefenen! Als je in Portugal bent, vraag je natuurlijk om de Portugese menukaart in plaats van om de Engelse (vaak nog goedkoper ook!) en bestel je alles in het Portugees. Oefen je Portugees met de hotelreceptioniste en knoop een praatje aan op de markt. Elke conversatie in het Portugees, hoe kort ook, doet wonderen voor je zelfvertrouwen.

Pak thuis ook je kansen. Leer je Portugees samen met je partner? Spreek af om op vaste tijden alleen Portugees te spreken. Heb je het geluk dat een familielid of iemand in je naaste omgeving Portugeestalig is? Dan heb je meteen iemand die je kan corrigeren. Profiteer ervan! Heb je geen familie of vrienden in je naaste omgeving die Portugees spreken? App/sms/mail dan regelmatig met een Portugeestalig iemand of vraag een medecursist om samen te oefenen!

Toen ik jaren geleden naar Brazilië vertrok, had ik een droom: ik wilde het Portugees vloeiend leren spreken en dat is gelukt. Voor jullie die diezelfde droom hebben, deel ik de beste tips die mij het meest geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren (aangevuld met enkele tips uit het digitale tijdperk).


-Tip 1: ‘Onderdompeling’

Met stip op 1: Portugees leren en tegelijkertijd leven in een Portugeestalig land. De buitenlandervaring is een enorme boost voor het leerproces en dit ongeacht de leeftijd! Goed nieuws voor de wat ‘ouderen’ onder ons dus.

De hele dag om je heen Portugees horen, studeren, je boodschappen doen, dingen moeten uitleggen, zorgen ervoor dat je hersenen tot het uiterste aan de slag moeten met de nieuw te leren taal. Is af en toe absoluut vermoeiend, maar werpt uiteindelijk wel zijn vruchten af!

© '19 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo