Heb je even?

Heb je even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag het eerste deel.
1. ...je niet vanaf je geboorte tweetalig hoeft te zijn opgevoed om een taal goed te kunnen beheersen?
Sommige mensen hameren erop kinderen altijd tweetalig op te voeden bij gemengde huwelijken. Niet per se nodig blijkt wel. Recent onderzoek geeft aan dat het leren (en bijhouden) van een tweede taal op latere leeftijd en tweetaligheid vanaf de geboorte fysiologisch grote overeenkomst vertonen.

Ook al zijn mijn zoons niet tweetalig opgevoed vanaf hun geboorte, als we in Brazilië of Portugal zijn, spreken ze binnen een week Portugees (zie foto: als ze een extra portie crèpes mogen bestellen zelfs nog een paar dagen eerder ;) ). Het scheelt dat João altijd Portugees (zijn moedertaal) met mij spreekt. Hierdoor verstaan de kinderen alles en zijn ze van jongs af aan al vertrouwd met de klanken.

Wist je dat 1 Small
2.…moeilijke talen niet bestaan?‘
'Elke oen beheerst de taal die zijn ouders spraken toen hij nog klein was. Het lastige zit ‘m hooguit in het vinden van een methode die we in ons drukke leven kunnen inpassen’, aldus taalhacker Gabriel Wyner.

Sommige talen zijn lastiger te leren dan andere, bijvoorbeeld een taal die niet tot dezelfde taalgroep behoort als je moedertaal (of een andere taal die je beheerst). Ben je al bekend met talen, die tot dezelfde taalgroep behoren als het Portugees, zoals het Italiaans, Frans of Spaans? Dan is het voor jou ook makkelijker om je het Portugees eigen te maken, want deze talen hebben veel woorden en grammaticale constructies met elkaar gemeen.
3. …een taal leren één van de meest intens persoonlijke processen is die je als mens kan doormaken?
Je gaat als het ware je eigen brein in om je manier van denken te veranderen! Als het je lukt je eigen gestelde taaldoel te bereiken, kom je als winnaar uit de bus!

Veel mensen proberen dat eerst door middel van een zelfstudie, maar 9 van de 10 komt uiteindelijk tot de conclusie dat ze daarbij toch wat hulp kunnen gebruiken. ‘Zich verstaanbaar kunnen maken’ is een veel gesteld doel en een (intensieve) cursus is de snelste manier om je doel te bereiken en zo snel mogelijk Portugees te kunnen verstaan en spreken.

Op mijn Aanbod-pagina staan allerlei cursussen Portugees, voor elk wat wils. Staat jouw cursus er toch niet bij? Informeer dan vooral naar de mogelijkheden, er is meer mogelijk dan je denkt!Bron: o.a. de Taalhacker - Gabriel Wyner
‘Portugal! Portugal! Portugal!’, zo luidt de titel van het door zijn kleurige kaft in het oog springende boek, wat dit jaar is uitgekomen. Lovende woorden in de Portugal-groepen op Facebook wekten mijn nieuwsgierigheid op. Een paar weken geleden waren João en ik in Zwolle in de geweldige boekhandel Waanders in de Broeren (zie foto), gevestigd in een monumentale kerk. Daar zag ik hem liggen, las ik de achterkant en was ik om.

In deze blog een interview met schrijfster Ellen van Herk. We leerden elkaar kennen toen ik me voorstelde in een Facebookgroep over Portugal en zij contact met mij opnam dat ze graag beter Portugees wilde leren. Onlangs kreeg ik van haar één van haar boeken cadeau, gesigneerd en wel! Ik had al lange tijd geen roman meer gelezen, maar werd helemaal meegezogen in het verhaal. En gelukkig voor mij schrijft Ellen geen boeken zonder happy end ;)

Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, is hier deel 3 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. Echt, het is voor iedereen haalbaar!

Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, deel ik vandaag deel 2 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. En als ik het kan, kan jij het ook.

Toen ik jaren geleden naar Brazilië vertrok, had ik een droom: ik wilde het Portugees vloeiend leren spreken en dat is gelukt. Voor jullie die diezelfde droom hebben, deel ik de beste tips die mij het meest geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren (aangevuld met enkele tips uit het digitale tijdperk).

Sabine en ik volgden elkaar al op Instagram, maar leerden elkaar echt kennen toen ik me voorstelde in een Facebookgroep over Portugal en zij contact met mij opnam dat ze haar Portugees wilde verbeteren.
Voor degenen die jou nog niet kennen: wie ben je en wat doe je precies?

© '19 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo