Olá, ik ben Elzelien

Wat ik vroeger met de Portugese taal had? Helemaal niets…

Sterker nog, ik ben opgegroeid op een boerderij op de Veluwe tussen de koeien, schapen, katten en honden. Ik speelde daar met mijn zusje en de dieren. Dat onbezorgde gevoel duurde tot mijn tiende toen mijn vader ernstig ziek werd. Helaas zat er niets anders op dan onze boerderij te verkopen en naar het dorp te verhuizen.

Als iemand aan mij vroeg: ‘Wat wil jij later worden?’, wist ik nooit wat te antwoorden.

Ik wist niet wat ik later wilde gaan doen. Ik wist wél wat ik leuk vond: iets met talen en reizen. Mijn vakkenpakket koos ik op gevoel, wat ik leuk vond: alle talen, geschiedenis en economie.

Ondanks mijn studie Toerisme & Recreatie wist ik rond mijn 20e nog steeds niet wat ik later voor baan wilde. Iets met toerisme, maar dan doordeweeks van 9 tot 5. En op de feestdagen lekker vrij. Kortom: een kansloze missie.

Mijn volgende baan was daarom op kantoor bij een mengvoederbedrijf. Niet ‘De Droombaan’, maar als boerendochter had ik het er prima naar mijn zin. Na zeven jaar kantoor dacht ik: ‘het is nu of nooit’.

Ik besloot mijn droom waar te gaan maken en vertrok.

Ik had een droom en dat was voor langere tijd naar het buitenland gaan. Mezelf onderdompelen in een totaal andere wereld, ver weg van Nederland. Ik wilde mezelf een compleet andere taal en cultuur eigen maken en uiteindelijk volledig in de lokale bevolking opgaan.

Het werd Brazilië. Dat land heeft me van kleins af aan gefascineerd. Toen ik dertien jaar was, schreef ik bijvoorbeeld een verhaal over een jongetje dat in de Amazone woonde.

De belangstelling voor andere mensen, talen en culturen zat er toen al in. Ik lijk op mijn vader, die had dat ook heel sterk. Hij heeft door zijn ziekte zijn dromen nooit waar kunnen maken. Daarom ben ik mijn en ook zijn dromen nu wel aan het waarmaken.

Ik sprak geen woord Portugees…

Dat heeft me er echter nooit van weerhouden om mijn droom uit te voeren. Ik heb altijd gedacht: ‘Alles valt te leren.’ Dat is gelukt!

Ik kwam terecht in een stad aan de monding van de Amazone-rivier. Daar ontmoette ik een lerares Engels en van haar heb ik waardevolle privélessen Portugees gehad. Het meeste Portugees heb ik daar in de praktijk geleerd.

Van mijn tijd in Brazilië heb ik geen moment spijt gehad. Ik zou iedereen zo’n buitenlands avontuur aanraden. Ik heb er zóveel van geleerd!

Eenmaal terug in Nederland vroegen verschillende mensen of ik ze geen Portugese les kon geven. Alles viel samen. Ik kon mensen helpen met de Portugese taal en mijn passie voor reizen en de Portugese en Braziliaanse cultuur delen!

foto sardienblikje nieuw

 

 

In 2010 ben ik officieel van start gegaan. Wat begon als hobby is nu een serieus bedrijf geworden. Door de jaren heen, ben ik me vooral ook gaan richten op het Portugees van Portugal. Omdat daar meer vraag naar is en omdat ik het leuk vind de verschillen tussen het Portugees van Brazilië en het Portugees van Portugal uit te pluizen.

Samen met mijn man en onze twee zoons reizen we regelmatig af naar Portugal. Ook João, mijn man (ja een Braziliaan ;)), voelt zich daar ontzettend thuis… én zoals bij de meeste Brazilianen, is het ook het land van zijn opa en oma.

Dat thuis voelen is belangrijk voor ons. Daarom is ‘thuis voelen’ het eerste doel van mijn lessen: dat iemand zich op zijn gemak voelt, ook al spreekt hij een andere taal. Dat zoiets spannends als een nieuwe taal leren toch net zo comfortabel voelt als thuis.

Waarom wil jij Portugees leren?

Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal. Zullen we een keer kennismaken en kijken waar je hulp bij nodig hebt? Meld je aan, dan praten we rustig bij tijdens een kennismakingsgesprek


180725 Elzelien alta 74 nieuw
© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo