Wie ging er vroeger op school graag naar Nederlandse les?

Grote kans dat er maar enkelen zijn die deze vraag met ja zullen beantwoorden. Is je antwoord een duidelijke ‘ja’, dan ben je waarschijnlijk een echte talenfreak. Jij hebt iets met talen! Dit is fantastisch en werkt alleen maar in je voordeel als je een vreemde taal gaat leren.

Is je antwoord ‘nee’? Troost je, dit is absoluut geen ramp. Ook niet als je Portugees gaat leren. Motivatie is nog altijd de belangrijkste succesfactor. Het is het allerbelangrijkste dat je weet WAAROM je Portugees wilt leren!Regelmatig krijg ik te horen dat mensen wel Portugees willen leren spreken, maar dat ze de grammatica liever willen overslaan. ‘Uhm…’ Tja, dat spreken het doel is, snap ik heel goed. Helaas is spreken de laatste stap in het aanleren van een nieuwe taal. We willen toch stap voor stap een taal leren? Vóór het echte spreken komen nog een aantal andere stapjes.

Onder andere om eigen zinnen te kunnen maken, heb je kennis van de grammatica nodig. Als je een vreemde taal wilt gaan leren, is het handig dat je (tot op zekere hoogte) ook op de hoogte bent van de Nederlandse grammatica.

Als we ons gaan verdiepen in het Portugees, komen we al snel in aanraking met verschillende Nederlandse woordsoorten, zoals: persoonlijk voornaamwoord, lidwoord, zelfstandig naamwoord, bezittelijk voornaamwoord etc. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Oftewel door al die benamingen van woordsoorten in de zin, zie je de betekenis van de zin niet meer.

Het is dus handig om deze woordsoorten in het Nederlands te kennen. In ieder geval de woordsoorten die je tegen komt als je Portugees gaat leren. Als je de woordsoorten in het Nederlands herkent en weet hoe je ze moet gebruiken, ga je ook in het Portugees deze woorden sneller herkennen en is het gemakkelijker om ze op de goede plaats in de zin te zetten.

Is je Nederlands wat weggezakt en ben jij een beetje kwijt wat al die woordsoorten inhouden?

Ik heb de woordsoorten in kaart gebracht in een overzichtelijk document met voorbeelden en de Portugese vertaling. In mijn volgende Tips & Inspiratie kun je dit Woordsoorten-document downloaden. Handig als naslagwerk! Sta je nog niet ingeschreven voor mijn Tips & Inspiratie, scroll dan helemaal naar beneden op deze pagina en schrijf je snel in!
© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo