In deze blog een interview met schrijfster Ellen van Herk. We leerden elkaar kennen toen ik me voorstelde in een Facebookgroep over Portugal en zij contact met mij opnam dat ze graag beter Portugees wilde leren. Onlangs kreeg ik van haar één van haar boeken cadeau, gesigneerd en wel! Ik had al lange tijd geen roman meer gelezen, maar werd helemaal meegezogen in het verhaal. En gelukkig voor mij schrijft Ellen geen boeken zonder happy end ;)


Voor degenen die jou nog niet kennen: wie ben je en wat doe je precies?
“Mijn naam is dus Ellen van Herk, geboren en getogen in Rotterdam, maar sinds tien jaar woon ik in Velddriel, een klein dorp tussen Den Bosch en Zaltbommel. Ik heb een eigen massagepraktijk Oaziz, werk als freelance notuliste voor een onderzoeksbureau en daarnaast schrijf ik sinds een paar jaar romans.”

Even voorstellen Ellen van Herk Portugal 3 Small
Hoe ben je aan het schrijven geraakt?
“Ik ben al m’n hele leven dol op lezen, las als kind al alles wat los en vast zat en ben ook vrij jong begonnen met schrijven, vaak een soort van variatie op boeken die me inspireerden, wat leidde tot enorme stapels met volgeschreven schriften, getypte A4-tjes etc., maar nooit iets wat echt was afgerond, want een verhaal beginnen is niet zo moeilijk, een goed einde bedenken, dat is het probleem. Pas toen we in 2016 een tweede huis in Portugal kochten en ik zoveel zag en meemaakte wat me boeide, dat ik als het ware overliep van inspiratie, lukte het me.”
Hoe is jouw liefde voor Portugal begonnen?
“Best wel typisch denk ik. Mijn eerste ervaring in Portugal dateert van 1999 en toen was het niet bijzonder positief. Ik moet er wel bij zeggen dat we toen een rondreis deden langs diverse pousada’s en misschien is dat een ander slag Portugezen, maar ik vond toen de mensen niet echt vriendelijk. Het land was mooi, maar ja, dat vond ik ook van Italië en Frankrijk.

Pas toen ik met mijn huidige partner, Ralph, in 2013 opnieuw naar Portugal op vakantie ging, alleen de Algarve dit keer, was de ervaring totaal anders. De mensen waren heel hulpvaardig en gastvrij en ik voelde me er veel meer thuis. Het was Ralph die opeens met het idee kwam om er een vakantiehuis te kopen en hoe meer ik er nu kom, hoe prettiger ik het er vind. Zeker nu ik de taal ook een beetje spreek, is het ook makkelijker echt contact te maken en dan leer je het land en de inwoners beter kennen en ga ik het ook steeds meer waarderen.

Inmiddels heb ik door heel Portugal goede ervaringen met de Portugezen. Laatst logeerden we in de Serra da Estrela bij mensen en dat waren ook weer schatjes. We kregen speciale kaas uit de Serra bij het ontbijt met eigengemaakte tomaten- en pompoenjam. Heerlijk!””
Voor wie schrijf je?
“Iedereen die van romans houdt met een soms wat duister tintje en met interesse in of een liefde voor Portugal, hoewel dat laatste natuurlijk niet perse noodzakelijk is om van m’n boeken te kunnen genieten.”

Even voorstellen Ellen van Herk Portugal 2 Small
Wat is je missie?
“Lezers een aangename tijd bezorgen en ze misschien tegelijkertijd wat over Portugal te vertellen of te zorgen voor een stukje herkenning, zodat ze zich weer in Portugal wanen.”
Wat is het geheim van een goed boek volgens jou?
“Dat je wilt blijven lezen.”
Welke boeken zullen jou altijd bijblijven?
“Een van m’n eerste jeugdboeken, Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman. Voor mij was dat de perfecte combinatie van een boeiend verhaal tegen een historische achtergrond. Al lezende leerde je ook iets van de geschiedenis, de landen, dat vond ik boeiend. Verder zijn er zoveel boeken die ik heb gelezen en die ik goed vind, bijvoorbeeld van Dan Brown, Baldacci, Tami Hoag, ik heb niet echt een uitschieter.”

Privétraject Portugees Ellen van Herk vierkant
Wat vind je van de Portugese taal?
“Moeilijk, maar het begint te komen, zeker nu ik in een 1 op 1 traject met jou heel concreet met de taal bezig ben. Het voordeel is dat ik nu echt onderwerpen kan aankaarten die voor mij van belang zijn en dialogen kan oefenen waar ik werkelijk tegen aan loop en daardoor heb ik het gevoel zeker stappen in de goede richting te zetten.

Waar ik het meest aan moest wennen was de uitspraak en ik vind het vaak lastig te verstaan, maar ik kan me inmiddels redelijk redden en begin het daardoor ook steeds leuker te vinden. Het is gewoon een kwestie van doen, al maak je fouten en ik heb inmiddels wel gemerkt dat de meeste Portugezen heel blij en verrast reageren als je ze in het Portugees aanspreekt, wat vaak tot leuke gesprekken leidt.”
Wat is je toekomstdroom?
“Ralph en ik hopen over een jaar of vier het grootste deel van het jaar in ons Portugese huis door te brengen. Uiteraard wil ik dan ook in het Portugees met m’n buren kunnen praten over meer dan alleen het weer. Ik ben ervan overtuigd dat als ik langer achtereen in Portugal zou zijn, ik de taal beter zou oppakken. Nu ben ik er vaak maar tien dagen en dan ga ik weer terug naar Nederland, zodat alles wat ik heb bijgeleerd in Nederland weer wegzakt. Ook daarom is het belangrijk om in Nederland met Portugees bezig te blijven, de cursus bij jou helpt uiteraard en verder moet ik meer Portugese televisie of kranten lezen om het bij te houden, denk ik.

Even voorstellen Ellen van Herk Portugal Small

Verder hoop ik te kunnen blijven schrijven. Zolang ik inspiratie heb, moet dat lukken en er zijn nog zoveel plekken in Portugal die ik wil/kan bezoeken, dat ik nog heel veel mooie locaties voor m’n boeken kan vinden. We willen ook graag nog een keer naar de Azoren en Madeira, benieuwd wat ik daar weer voor nieuwe ideeën op doe. Lekker doorgaan dus!”

Wie zich aanmeldt voor de Masterclass van 22 november krijgt het nieuwste boek van Ellen gratis. Wie zich aanmeldt voor een groeps- of privétraject mag een boek van Ellen uitkiezen voor slechts 15 euro! Ellen zal dit boek persoonlijk voor je signeren! Ellen’s boeken spelen zich allemaal af in Portugal. Welke is jouw favoriet?© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo