Ervaringen

Adviseur Gemeente Amsterdam


Portugal bezoek ik regelmatig
“Ik ga regelmatig naar Portugal en wil me daarom verstaanbaar kunnen maken in het Portugees en niet alleen in het Engels spreken. Via Google kwam ik op de website van Elzelien terecht en ik vind dat deze een goede indruk geeft van wat je kan verwachten.

Iedere week keek ik uit naar de volgende les
Het lesmateriaal vind ik divers en zeer praktisch. De persoonlijke aanvulling van Elzelien op het boek heeft me enorm geholpen om in Portugal dagelijkse dingen in het Portugees te proberen. Ik vind Elzelien als docent zeer geduldig, creatief in het uitleggen als iets niet begrepen wordt, zorgzaam (ze let goed op dat iedereen voldoende aandacht krijgt en uitgedaagd wordt) en ze kleurt de lessen dieper in met kleine anekdotes die vaak helpen bij het onthouden van woorden en synoniemen van woorden. Daarnaast leerde ze ons ook over de cultuur en de omgangsvormen. Ik keek iedere week uit naar de volgende les!

Spreekangst overwonnen
Nadat ik mijn spreekangst had overwonnen, is het me gelukt telefonisch een tafel te reserveren. Ook de wedervragen kon ik beantwoorden! En vanaf dat moment heb ik zo veel mogelijk geprobeerd me in het Portugees te redden. Op terrasjes en in restaurants kon ik me ook verstaanbaar maken en van de Portugese kaart in het Portugees bestellen. In de supermarkt ging het ook goed. Ik zou iedereen, die op een plezierige en ontspannen wijze de Portugese taal en cultuur wil leren en daar tijd voor vrijmaakt, willen aanmoedigen om les te volgen bij Elzelien.”

Gepensioneerd


Ik was zenuwachtig of ik nog Portugees zou kunnen leren
"Via Facebook ben ik bij Elzelien terecht gekomen en heb ik me opgegeven voor het Groepstraject voor beginners. Omdat ik al in Portugal woon, had ik al enige kennis van de taal, maar ik was echt wel zenuwachtig of ik het nog zou kunnen leren. De kennismaking met Elzelien en haar manier van begeleiden heeft me gerustgesteld. Ik raad deze cursus daarom ook aan aan mensen die zonder stress de taal willen gaan leren.

Positieve reacties
Na het Beginnerstraject heb ik nog een Vervolgtraject gedaan. Ik spreek de woorden nu met meer kennis uit en snap waarom ik iets op een bepaalde manier zeg. Ik spreek gemakkelijker en rustiger wanneer ik boodschappen doe en wekelijks met mijn Portugese hulp spreek. Ik krijg echt al positieve reacties op mijn veranderde manier van spreken hier in de buurt!"

ICU-verpleegkundige


Bijna niemand spreekt Engels
"Mijn man is half Portugees en van alle familie in Portugal spreekt bijna niemand Engels. Via via hoorde ik dat Elzelien Portugese les gaf. Ik vind het fijn dat Elzelien Nederlands is, omdat ze dan een betere koppeling kan maken tussen de Portugese en de Nederlandse grammatica. Ik heb dat liever dan dat ik les heb vanuit het Engels. "

Blije schoonmoeder
De lessen zijn heel ontspannen. Elzelien neemt rustig de tijd, zo kan ik het beter opnemen. Elke keer als ik in Portugal kom, merk ik dat het steeds beter gaat: ik kan meer verstaan en ik kan ook meer terugzeggen. Afgelopen zomer zei mijn schoonmoeder dat ik heel erg vooruit was gegaan en dat ze heel blij was dat ze meer met mij kon praten. Ik ben blij dat ik er nu niet meer als doofstom bij zit zoals eerder. Ik heb nu drie Privétrajecten bij Elzelien gehad, ideaal, omdat ik onregelmatig werk. Ik kijk er naar uit om aan mijn vierde traject te beginnen."

Psycholoog en founder Saudalicious.com


Grammatica en uitspraak lastig
"Als niet-tweetalig opgevoede half Portugees met veel liefde voor dit mooie land, besloot ik om mijn Portugees wat bij te schaven. Ik kom al mijn leven lang in Portugal en door de contacten daar heb ik ondertussen wel geleerd om me verstaanbaar te maken, maar vooral de grammatica en de uitspraak blijft voor mij erg lastig.

Ik kan nu de stap om te verhuizen naar Portugal met nog meer vertrouwen maken!
Dankzij de lessen bij Elzelien heb ik meer feeling gekregen voor de grammatica en begon ik de logica van de taal beter in te zien. Alsof de dingen wat meer op zijn plek vielen. Het heeft mijn basis van deze prachtige taal versterkt en hierdoor kan ik de stap om naar Portugal te verhuizen met nog meer vertrouwen maken! Dankjewel Elzelien!"
Foodblogster bij 

OVERETENGESPROKENIk word er altijd zo vrolijk van
"Michel en ik willen graag op stedentrip naar Portugal: Lissabon, Porto, Coimbra en onder andere Lagos, maar Portugees spreken we dus echt niet. Toen ik een winactie voor de Masterclass Portugees voorbij zag komen op het Instagram account van Saudalicious kon ik het niet laten en deed ik mee. Krijg ik ineens bericht dat ik had gewonnen… Als ik de Portugese taal hoor, word ik er altijd zo vrolijk van.

Het eerste fundament is gelegd
En wat een ervaring was de Masterclass, ik heb zo genoten! Nog nooit eerder had ik een woord Portugees gesproken en nee, ik spreek ook echt nog geen Portugees, maar het eerste fundament is gelegd. We maakten kennis met de grammatica en de uitspraak, leerden handige woorden en zinnetjes en kregen uitleg over de Portugese cultuur. En dat smaakt dus echt naar meer. Voor de innerlijke mens werd ook goed gezorgd. Of je nu zakelijk, privé of puur voor je algemene ontwikkeling meer wilt weten van de Portugese taal en cultuur: deze Masterclass Portugees beveel ik echt aan iedereen van harte aan. Neem die stap en schrijf je in!

Ik herkende de uitspraak!
Ik vond het Portugees altijd al een mooie taal maar nu ik de geluiden en klanken beter kan plaatsen is die liefde alleen maar toegenomen. Afgelopen week hoorde ik twee Portugezen een gesprek voeren. Zo grappig dat ik de uitspraak nu herkende en sommige woorden en vervoegingen kon plaatsen. Daarbij opgeteld dat we graag naar Portugal willen voor die stedentrip heb ik alle reden om door te pakken."

Bedrijfsleidster Freewear

Ik verstond echt geen woord
"Ik ben Portugese les gaan volgen, omdat ik graag in het Portugees wil praten met onze Portugese familie in plaats van in het Engels. Mijn toekomstdroom is om samen met man en toekomstige kids gelukkig oud te worden in Portugal. Eerder verstond ik echt geen woord als ik in Portugal was en hoorde ik zelfs de ‘spaties’ niet in de zinnen. Het is heel fijn dat Elzelien haar huis openstelt en in kleine groepjes lesgeeft. Na enkele lessen ging het luisteren vrij snel al goed en met de tijd, oefenen en vooral doen, ben ik ook gaan spreken.

Aandacht voor ieder persoon
Elzelien is altijd vol aandacht voor ieder persoon. Dat betekent veel voor mij, want ik wil Portugees leren, maar ik heb ook een druk bestaan en op deze manier bereik ik toch mijn doel. Elzelien heeft engelengeduld, toont respect en begrip en geeft iemand altijd een goed gevoel mee!"

Werkbegeleidster casa santa isabel

 
We hadden er een hard hoofd in
"Mijn vriendin en ik hebben in 2014 Portugese les van Elzelien gehad. Toen we begonnen, spraken we slechts een paar woordjes Portugees. We hadden er een hard hoofd in, maar in relatief korte tijd heeft Elzelien ons met lessen op maat de belangrijkste basis van het Portugees weten bij te brengen.

De demprel om te spreken is laag
Elzelien is een prettige docente om les van te krijgen, ze zorgt voor een plezierige sfeer, vult aan en corrigeert vriendelijk en geduldig. Dat maakt de drempel om te spreken laag. Er zit een uitstekende opbouw in de lessen. Dat maakt dat de lesstof begrijpelijk en goed te verwerken is. 

We hebben er nog dagelijks profijt van
We wonen nu ruim 3 jaar in Portugal en begeleiden mensen met een beperking. We zijn veel met de mensen buiten en we voelen ons in Portugal geweldig op onze plek. We kunnen ons helemaal redden wat de taal betreft en genieten iedere dag van ons werk, de mensen en de mooie natuur. We hebben nog dagelijks profijt van alles wat we bij Elzelien hebben geleerd!”

Bewindvoerder WSNP

 
De uitspraak was mijn grootste uitdaging
"Omdat ik gewend was aan de Spaanse klanken, was de Portugese uitspraak mijn grootste uitdaging! Het is allemaal net even anders! Inmiddels lukt het goed om het Portugees voorrang te geven in mijn gedachten. Het moeilijkste woord was voor mij de uitspraak van de naam van de man van Elzelien, João, maar na even oefenen heb ik dat ook onder de knie! 

Praktisch en gevarieerd
Elzelien geeft heel praktisch en gevarieerd les. Soms luisteren we lessen en oefenen we deze met elkaar, een andere keer kijken we de gemaakte lessen na. Een enorme kracht is die van herhaling. In het huiswerk worden de voorgaande lessen steeds herhaald zodat je echt een goede basis krijgt en de taal begint te voelen!

Niet alleen taalles
Elzelien doet haar best om het iedereen naar de zin te maken, ze geeft niet alleen taalles, ze deelt ook veel kennis over Portugal en de Portugese taal. Door deze korte verhalen vind ik de stof nog beter te onthouden. Ik heb een hoop geleerd in slechts 18 lessen!"

Kunstenares

 
Verbaasd
"Zit jij op Portugese les?" Vaak wordt er een beetje verbaasd gereageerd als ik iemand vertel dat ik één keer per week naar Barneveld ga voor Portugese les. "Maar waarom ga je dat leren, gaan jullie daar wonen?" Nee, dat is niet het plan, maar we gaan wel minstens 1 keer per jaar naar Portugal op vakantie en ik ga wel vaker naar Porto. En hoe fijn is het niet als je een beetje met de mensen daar kunt praten.

Schot in de roos
Toen mijn man René zo'n 9 jaar geleden regelmatig in de buurt van Porto moest zijn voor zijn werk, zei hij: "Ik denk dat ik maar Portugese les ga nemen, dat is beter voor de contacten!" “Nou”, dacht ik, “als jij gaat ga ik met je mee!” Dus vonden we een adres in Barneveld, bij Elzelien da Mota. Een schot in de roos!

Veel gelachen
Gezellig aan de eettafel met nog 3 (inmiddels 4) andere enthousiaste mensen. Om 20.00 uur beginnen we met het gemaakte huiswerk en geleerde woordjes. Ook proberen we een beetje onze kennis te gebruiken door in het Portugees iets te vertellen over onze week en weekenden. Er wordt altijd veel gelachen om en met elkaar. We hebben een superleuke groep.

Muito bonita
De lessen zijn afwisselend en er wordt verschillend lesmateriaal gebruikt. Om 21.30 uur stoppen we ermee en krijgen we meestal huiswerk mee. Het is wel nodig om thuis regelmatig aandacht te besteden aan de behandelde les. Het blijft een pittige, maar o wat een prachtige taal. Muito bonita!”

Support officer ICT


Interactie
"Elzelien geeft Portugese les (Brazilië of Portugal) in een gemoedelijke en ongedwongen sfeer. Zeer aan te bevelen voor maatwerk, want op die manier kan je de lessen volgen in je eigen tempo en zelfs kiezen voor je eigen onderwerpen. Naast de goede uitleg is er veel interactie tussen docent en cursist, wat het makkelijker maakt om de taal in praktijk te brengen. Ik koos ervoor ook repetities te maken, zo kan je je eigen vorderingen waarnemen en je knelpunten verbeteren.

Vloeiend Portugees
Ik versta alles en ik spreek inmiddels vloeiend Portugees. Ik heb er al veel aan gehad in mijn werk en het maakt mijn reizen naar Brazilië en Portugal zoveel leuker.“

Medewerkster trombosedienst

 
Gelijkgestemde mensen
"Omdat ik al wat ouder ben, is het fijn dat Elzelien op ons verzoek lessen vaak herhaalt. Wat ook leuk is, is dat we buiten het gewone lesboek om ook met boekjes werken die meegenomen zijn uit Portugal. Maar we vertalen ook fado bijvoorbeeld, wat ook superleuk is. We hebben in onze groep aardig gelijkgestemde mensen, die dat allemaal leuk vinden. Het is fijn dat Elzelien de lessen aanpast aan onze behoefte.

Positieve reacties
Ik ben op Portugese les gegaan om contact te kunnen maken met de Portugese bevolking. Wij gaan al 15 jaar met onze caravan naar Portugal. Door de lessen kan ik mij nu aardig redden. Het is heel leuk om positieve reacties van de mensen daar te krijgen, omdat je een beetje Portugees spreekt. We kunnen nu in contact komen met de mensen!"

Journalist Nieuwsuur

 
Snel resultaat
"Elzelien heeft ons groepje van drie vriendinnen op een fijne manier lesgegeven. Ook al waren we niet altijd even serieus, Elzelien voelde goed aan wat we precies wilden. Portugese les met Elzelien is een absolute aanrader als je je snel mondeling wilt kunnen uitdrukken in het Portugees. Een goede lerares die praktisch inzicht geeft en snel resultaat boekt!"

Secretaresse

 
Braziliaans dansen
“Ik ben Hollandse en houd erg van Braziliaans dansen. Om mezelf bij een danscongres in Brazilië enigszins verstaanbaar te kunnen maken, ben ik Portugees gaan leren.

Persoonlijke ervaringen
De lessen van Elzelien zijn erg persoonlijk. Ze is goed in het uitleggen van de grammatica. De grammatica wordt afgewisseld met nieuwe woorden, werkwoorden, luisteren en steeds meer praten. Dit alles aan de hand van veel verschillende praktijkvoorbeelden, zoals Portugese of Braziliaanse liedjes, een krantje, een dictee, een nieuwsitem of een Portugees boek. Dit vullen we vaak aan met persoonlijke ervaringen, zodat ik ook nog eens meer over de cultuur te weten kom.

Fanatiek
Wat ik fijn vind, is dat het mogelijk is zelf je wensen en ideeën aan te geven, dan worden deze ook ingepast in de volgende les. Ik ben fanatiek en wil graag, naast het gewone huiswerk, ook repetities maken. Zo kan ik gemakkelijk zien wat mijn vorderingen zijn.

Prima verstaanbaar
Door de goede opbouw van de lessen, de creativiteit en de gezellige sfeer, lekker knus thuis en altijd met een kopje thee of koffie met een koekje, leer ik op een ongedwongen manier de taal. Toen ik begon, had ik nul kennis van het Portugees. Nu kan ik mezelf prima verstaanbaar maken.”

Zangeres

 
Portugese fado
“Als zangeres ontdekte ik een prachtige Portugese fado. Ik wilde het lied leren zingen en begrijpen, maar ik had geen enkele kennis van de Portugese taal! Om het lied met gevoel te kunnen zingen, is het belangrijk voor mij dat ik weet wat ik zing. Daarnaast -ook niet onbelangrijk- is dat het ook echt verstaanbaar is voor de Portugese mensen.

Twee privélessen voldoende
Hoe blij was ik met Elzelien! Waarom? Twee privélessen genomen en dat was voldoende! Haar geduld, haar kennis, passie van en voor de Portugese taal, achtergrond van het land en het heerlijke, gewoon gezellig samen! Elzelien heeft een fijne manier van lesgeven. Ze zorgt dat je de lesstof begrijpt op een zachte en vriendelijke, maar duidelijke manier.

Bijzonder gevoel
Toen ik voor de eerste keer "mijn fado" ten gehore bracht, was dit een heel bijzonder gevoel om een lied te brengen in zo’n mooie taal. Zonder Elzelien was dit me nooit gelukt!”

Hotelmanager

 
Persoonlijke aanpak
"Dag leergierigen, dit is het juiste adres voor maatwerk Portugees! Of het nu Braziliaans Portugees of Portugees van Portugal is, Elzelien kan door haar persoonlijke aanpak de juiste persoonlijke aandachtspunten naar voren halen. De familiaire sfeer en de ruimte voor interactie, maakt dat het niet voelt als een must om naar ‘cursus’ te gaan. Aanrader en het proberen zeker waard.

Spraakverwarring
Voordat ik Portugese les had van Elzelien, was het moeilijk communiceren met m’n geliefde vriendin uit Brazilië, want zij moest het Nederlands nog leren en ik sprak maar een paar woorden Portugees. We moesten allerlei papieren in orde maken voor het verkrijgen van een visum voor haar om naar Nederland te komen. Door de spraakverwarring verliep het contact met het Braziliaanse consulaat en de regering moeizaam.

Goed communiceren
Door de lessen bij Elzelien leerde ik goed communiceren met de Braziliaanse instanties, zodat de emigratie van mijn vriendin heel vlot verlopen is. We hebben 11 jaar een gelukkig huwelijk gehad. Ik woon en werk inmiddels meer dan vijf jaar in Brazilië en ik heb nog steeds elke dag profijt van de lessen."
Hele klus
"Wij, echtpaar 65+, hebben privélessen gehad in het Portugees van Brazilië. Onze zoon woont met zijn gezin in Brazilië en daar gaan we regelmatig heen. Wij dachten dat Portugees studeren, mede gezien onze leeftijd, een hele klus en uitdaging zou worden.

Goed te doen
Na enkele lessen bleek echter algauw dat dat enorm meeviel. De uitleg, opbouw en tempo van de lessen was perfect. Ook het huiswerk sloot perfect aan bij de lessen en was goed te doen, waardoor we er plezier in kregen dit te maken.

Ongedwongen huiselijke sfeer
Onze conclusie: Elzelien geeft les op een zeer professionele manier en in een ongedwongen huiselijke sfeer. Wij kunnen nu nog meer gaan genieten van Portugal en Brazilië!"
© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo