Sabine en ik volgden elkaar al op Instagram, maar leerden elkaar echt kennen toen ik me voorstelde in een Facebookgroep over Portugal en zij contact met mij opnam dat ze haar Portugees wilde verbeteren.


Voor degenen die jou nog niet kennen: wie ben je en wat doe je precies?

“Mijn naam is Sabine. Naast mijn baan als psycholoog in de ouderenzorg, ben ik iets langer dan een jaar geleden begonnen met een foodblog: Saudalicious. De naam is een samenvoeging van saudades, saudável en delicious. Saudades is een prachtig woord, dat jij als docent Portugees waarschijnlijk nog het allerbest kan uitleggen... ik doel hier vooral op het gevoel dat ik heb als ik denk aan Portugal, de herinneringen die ik er aan heb en mijn continu aanwezige verlangen om er weer naartoe te gaan! Saudalicious is dus eigenlijk ontstaan door dit gevoel om te zetten in iets praktisch en positiefs en te verweven met twee andere onderwerpen waar ik me graag mee bezig houd: gezondheid en eten.

cactusvijg sabine Small

 


Het begon met het bedenken, maken, fotograferen en delen van lekkere en gezonde recepten die gebaseerd zijn op de Portugese keuken. Op mijn blog deel ik deze recepten, schrijf ik over (Portugese) hotspots in Nederland en via social media deel ik inspiratie op dit gebied. Daarnaast ben ik me ook steeds meer aan het richten op blogs en samenwerkingen die meer met gezondheid en/of Portugal op zich te maken hebben.
Portugal is mijn ogen nog zó ondergewaardeerd, de cultuur, het land als vakantieland én de gastronomie. Ik probeer hiervan het "positieve" mee te nemen en te integreren in mijn eigen leven in ons kikkerlandje. Voor de recepten gebruik ik bekende gerechten waar ik een eigen gezonde draai aan geef. Of ik gebruik juist de mooie, pure ingrediënten of bereidingswijzen ervan in een heel ander gerecht.

Wat betreft de cultuur pik ik ook die dingen eruit, waarvan ik vind dat wij in Nederland wat kunnen leren. Mensen in Portugal zijn veel buiten, zijn enorm gastvrij en lijken bijna nooit te haasten. Ik vind dit deel van de cultuur fascinerend en probeer het zoveel mogelijk in mijn eigen leven toe te passen.

Zoals je misschien merkt, kan ik hier eindeloos over praten ;).”

swing lousa portugal Small

Waardoor ben je begonnen met bloggen?

“Lastig te zeggen! Ik ben me rond de tijd dat ik met Saudalicious begon meer gaan verdiepen in gezond eten, meer gaan sporten en hierdoor ook meer gaan koken. Ik merkte dat ik het koken erg leuk vond, vooral het bedenken van nieuwe combinaties en recepten. 

Doordat mijn interesse in koken groeide, werd ik ook steeds geïnteresseerder in de Portugese keuken en de taal, waardoor er steeds meer Portugees-getinte recepten ontstonden. Ik zocht naar Portugese recepten, daagde mezelf uit ze te vertalen en maakte dan een eigen versie. Ik kreeg er plezier in om het er mooi uit te laten zien en het leuk op de foto te zetten (een andere hobby trouwens; fotograferen, wat ik toen vooral nog buiten tijdens een wandeling deed).

Deze foto's plaatste ik op Instagram en hier kreeg ik steeds vaker en meer leuke reacties op. "Hier moet je iets mee doen", was denk ik de meest voorkomende reactie. "Wat moet ik ermee doen dan?", dacht ik... Ik besloot mijn Instagrampagina openbaar te zetten en te zien wat er gebeurde. Enkele weken daarna besloot ik om een website aan te maken. Dit gebeurde allemaal in één dag: van idee naar het maken van een start en van die start naar het online knallen van de site. Had ik elke dag maar zo'n drive!”

Vanwaar die passie voor Portugal?

"Mijn moeder is in Portugal geboren, wat mij dus half Portugees maakt. Vanaf dat ik mij herinner, kom ik dus regelmatig in dit prachtige land. Met mijn ouders gingen we vaak een gedeelte van de vakantie naar het geboortedorp van mijn moeder en de rest van de tijd naar de kust, vaak naar de Algarve, maar steeds naar andere plekken. Ik vond de vakanties geweldig.

23231325 1629608930429007 2005929188763556542 n 240x300 Small

Mijn vriend en ik gaan samen nog steeds vaak naar Portugal, vaker dan dat ik met mijn ouders ging zelfs. Wij houden van een actievere en sportievere invulling van de vakantie en trekken veel rond door het land (waar ik ook over schrijf). Hierdoor en doordat ik me meer ben gaan verdiepen in de Portugese keuken, heb ik het land van meer kanten leren kennen. Ik ben hierdoor alleen maar meer van Portugal gaan houden!”

Wat is je missie?

“Mijn missie met Saudalicious is om op de eerste plaats mensen te inspireren op het gebied van gezond leven. Dit in de breedste zin van het woord, dus naast eten ook het bewegen en de mindset. Daarnaast vind ik het heel leuk om Portugal wat meer op de kaart te zetten en mensen te laten zien dat er zoveel meer is dan kip piri piri, Albufeira en Lissabon!”

Inmiddels heb je dik 8.8 k volgers op Instagram. Wat is je geheim?

"Ja, wat een getal he! Ik heb me in het afgelopen jaar vooral bezig gehouden met Instagram. Dat heeft voor mij prioriteit gehad boven mijn website, omdat ik hier meer plezier uithaalde. De interactie met de volgers en andere bloggers vind ik erg leuk. Ik ben ook geen echte "schrijver" en vind de foto een leuker onderdeel van het geheel dan de tekst. 

Wat ik heb gedaan om aan zoveel volgers te komen? Ik denk dat vooral actief zijn "the key" is. Ik like en reageer op andere posts en zo word ik soms weer ontdekt. Ik zoek wel eens naar hashtags die me interesseren of naar plekken in Portugal en like of reageer op de foto's die me aanspreken. Daarnaast helpt het ook om bijvoorbeeld een winactie te organiseren en komt het voor dat iemand mij tagt in een post.

Regelmatig zie ik ook dat accounts mij zijn gaan volgen waarvan ik op voorhand al weet dat zij niet lang zullen blijven. Zo had ik ineens allerlei "grillmasters"-achtige accounts na het posten van een barbecue foto met de hashtag grill. Die volgers zijn enkele dagen daarna dan ook inderdaad weer weg. Het blijft een bijzondere wereld dat Instagram!”

Voor wie is het interessant om Saudalicious te volgen?

“De volgers van Saudalicious zijn met name mensen die geïnteresseerd zijn in gezondheid, eten, mindset, reizen en cultuur. Ik denk en merk ook dat het niet perse Portugal-liefhebbers zijn, al geeft dat natuurlijk wel gelijk een klik. Op Instagram schrijf ik in het Engels en merk ik dat er ook veel Portugezen en mensen uit andere landen zijn die mij volgen.”

tomatada portugese shakshuka3 Small
Wat is je toekomstdroom?

“Oeh, lastige vraag. Ik heb zoveel dromen!

Mijn allergrootste droom, eentje die misschien nog wat "ver van mijn bed" voelt, is om ooit samen met mijn vriend te gaan wonen in Portugal en hier iets heel moois op te zetten, waarbij ik mijn passie en kennis over psychologie en de ouderenzorg combineer met alles wat in Saudalicious zit. Genoeg dromen en plannen hiervoor die ik nog even voor mezelf hou!

Wel hebben we afgelopen vakantie al een klein stapje richting dit doel gezet. We hebben een huisje gekocht voor vakantie en verhuur. De eerste tripjes naar Portugal worden dus klusvakanties! 


Daarnaast zou ik heel graag de Portugese taal beter leren spreken. Het lijkt me zo fijn en leuk om net als in het Nederlands, gewoon te kunnen antwoorden wat er in mij opkomt. Ik merk nu dat ik vaak geneigd ben mijn antwoord of verhaal anders of korter te vertellen, omdat ik simpelweg de juiste woorden niet kan vinden. En ook wanneer het me wel lukt, komt het er nog niet heel vloeiend uit. Gesprekken over alledaagse dingen gaan mij redelijk goed af, maar zodra het wat complexere onderwerpen zijn, merk ik dat ik sneller afhaak. Zo zonde, want ik praat en discussieer graag mee! En gelukkig help jij mij nu om ook steeds een stapje dichterbij deze droom te komen en daar ben ik heel blij mee!” 

Wil jij op een informele, gezellige manier kennis maken met de Portugese taal en cultuur? En tussendoor ook nog samen genieten van een lunch met Portugese tint à la Saudalicious?

Geef je dan nu op voor de eerstvolgende Masterclass Portugees! Klik op Aanbod en kijk bij Masterclass voor het complete plaatje!

Het lijkt mij superleuk om jou dan te zien!
 

 

© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo