Heb je nog even?

Heb je nog even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants, wat ik maar al te graag met je wil delen. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag deel vier.


Wist je dat...

9. ... je met het spreken van meerdere talen je banenkansen enorm vergroot?
De vraag naar mensen die vreemde talen spreken, is de laatste jaren alleen maar toegenomen, zelfs nu tegenwoordig bijna iedereen Engels spreekt. Werkgevers nemen graag meertalig personeel aan. Ze zien taalvaardigheid namelijk als een teken van intelligentie en competentie.
10. ... je door het leren van een vreemde taal nieuwe kanten van jezelf ontdekt?
Als ik Portugees spreek, gebruik ik ongemerkt alle gebaren die bij bepaalde woorden horen. Die woorden zijn netjes bewaard in mijn hersenen en de beelden die ik erbij heb, zijn de gezichtsuitdrukkingen of de gebaren die er altijd mee gepaard gaan.


Wist je dat 4 foto Small

Als je bijvoorbeeld in Brazilië gevraagd wordt of je nog meer wilt eten - ze houden de volle opscheplepel al boven je bord en wachten op het minste of geringste teken van jou, zodat ze de lepel kunnen omdraaien - en je zegt met een beleefde glimlach: ‘Não, obrigada’, dan is die glimlach voor hen al groen licht en je bord ligt meteen weer vol (zucht). Beter zeg je in dit geval duidelijk en resoluut: ‘Não, não quero!’ met een serieus gezicht en met een vingertje dat vastberaden in de lucht van links naar rechts beweegt.

Als ik Portugees spreek met Brazilianen, spreek ik op hetzelfde zangerige toontje, zoals de Brazilianen spreken. In Portugal gebruik ik uitdrukkingen die daar gebruikelijk zijn en probeer ik te spreken als de Portugezen, korter en zonder het dzjie (Braziliaanse uitspraak voor de) en tsjie (Braziliaanse uitspraak voor te).

Ongemerkt pas je jezelf aan aan volk en cultuur en ontwikkel je een nieuwe persona, een andere kant van je persoonlijkheid, die soms anders reageert dan dat je in je moedertaal zou reageren. Alleen in een andere taal kun je die kant van jezelf ontdekken!
11. ... meerdere talen spreken je leven verrijkt?
Vanaf de dag dat ik Portugees begon te verstaan, leerde ik veel over de cultuur en de manier van denken van de Brazilianen en Portugezen. Vanaf de dag dat ik ook Portugees begon te spréken, werd het nog interessanter. Ik had toen immers ook de mogelijkheid te reageren op bepaalde opmerkingen die Brazilianen maakten over allerlei onderwerpen, inclusief de kans om vooroordelen over Nederlanders de kop in te drukken (we zouden maar één keer per week douchen, volgens sommigen van hen -hehum-)

Je wordt door het verstaan van het Portugees niet alleen een ingewijde in de cultuur en denkwijze van Portugeestaligen, er zijn nog véél meer voordelen. Door het leren van een taal gaat je geheugen er blijvend op vooruit, want je leert sneller en makkelijker dingen onthouden. Je wordt creatiever en krijgt een groter probleem-oplossend vermogen. Je kunt je beter focussen en wordt minder snel afgeleid. Je wordt beter in multitasken en zo kunnen we nog even doorgaan!

In bijna alle werelddelen wordt Portugees gesproken (zie mijn blog ‘De Portugese taal wereldwijd’), dus is er een overvloed aan mensen en culturen die we door Portugees met hen te communiceren beter kunnen leren kennen.

Waar wacht je nog op?

Aanbod nieuw

Op mijn Aanbodpagina staan allerlei trajecten Portugees, voor elk wat wils. Veilig online. Staat jouw cursus er toch niet bij? Informeer dan vooral naar de mogelijkheden! Bijna alles is mogelijk!
Bron: Wyner, G. De Taalhacker
© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo