Misschien verbaast het je als je hoort dat het Portugees de derde meest gesproken Europese taal ter wereld is...

Portugal was één van de vroege én invloedrijkste kolonisators en groeide uit in de 15e en 16e eeuw tot een wereldmacht. Dit heeft ervoor gezorgd dat het Portugees wijd verbreid is over de hele wereld. De Portugese taal is in bijna alle werelddelen vertegenwoordigd…


Het Portugees wereldwijd

Het Portugees in Europa: Portugal, Madeira, Azoren
In 1418 werd, onder leiding van de Portugese Hendrik de Zeevaarder, Madeira (her)ontdekt door de Portugezen. Het klimaat was gunstig voor landbouw en het eiland werd al snel bewoond door de eerste Portugese bewoners. In 1427 werden de Azoren ontdekt en bevolkt. Madeira en de Azoren maken tot vandaag de dag deel uit van de Republiek Portugal. Deze telt zo’n 10,7 miljoen inwoners van wie het Portugees de moedertaal is.

Het Portugees in Afrika: Kaap Verdië, Guinee-Bissau, São Tomé en Príncipe, Angola, Mozambique
In 1456 werd Kaap Verdië ontdekt en in dezelfde eeuw ook bevolkt door de Portugezen. Vervolgens ontdekten de Portugezen stukje bij beetje de Afrikaanse westkust. In 1469 werden, in de ‘oksel’ van Afrika, de eilanden São Tomé en Príncipe door de Portugezen ontdekt. De Portugezen stichtten er een handelspost.

In Kaap Verdië, Guinee-Bissau, São Tomé en Príncipe, Angola en Mozambique is het Portugees nog altijd de officiële taal. Al met al is Afrika goed voor maar liefst 36,5 miljoen Portugeessprekenden.
Het Portugees in Azië: Goa, Oost-Timor, Macau
Tot 1400 hadden de Arabieren de handel tussen Europa en Azië in de hand. Zij gebruikten de karavaanroutes over land, maar de weg was lang en de producten daarom duur. De Europeanen wilden die producten (specerijen als kruidnagel, foelie en noodmuskaat) goedkoper in handen krijgen en moesten dus een alternatieve route over zee vinden. Het lukte de Portugezen, onder leiding van Vasco da Gama, als eersten om om de zuidpunt van Afrika heen naar Azië te varen. Hij bereikte Zuid-India in 1497.

Aan het begin van de 16e eeuw arriveren de Portugezen op Oost-Timor en stichten ze er handelsposten. Macau, in China, is gesticht door de Portugezen in 1557 en is daarmee de oudste Europese kolonie in China. Zowel in Oost-Timor als in Macau is het Portugees nog steeds één van de officiële talen. Ook in Goa, India wordt nog Portugees gesproken. In Azië zijn nog zo’n 1,1 miljoen Portugeessprekenden te vinden.
Het Portugees in Zuid-Amerika: Brazilië
Op 22 april 1500 zette de Portugees Pedro Álvares Cabral voet aan wal in Brazilië. Dit was de aanzet tot de grootste groep Portugeestaligen ter wereld. Vandaag de dag spreken zo’n 210 miljoen Brazilianen, die in en buiten Brazilië wonen, het Braziliaans Portugees.

Ver van moederland Portugal is het door de jaren heen een eigen weg ingeslagen qua uitspraak en woordenschat. Het verschil tussen het Braziliaans Portugees en het Portugees gesproken in Portugal wordt vaak vergeleken met het verschil tussen het Vlaams en het Nederlands gesproken in Nederland. Over en weer verstaan Portugezen en Brazilianen elkaar prima, alleen worden er soms net andere woorden of uitdrukkingen gebruikt én kan het, van beide kanten gezien, grappig in de oren klinken.
Moeiteloos communiceren
Als je de Portugese taal machtig bent, ben je dus in staat moeiteloos te communiceren met een gigantisch aantal wereldburgers verspreid over bijna alle continenten. Ik hoef je niet te vertellen dat dit allerlei voordelen met zich meebrengt: het is goed voor de contacten wanneer je bijvoorbeeld op handelsmissie bent, je kunt makkelijk integreren als je je in een Portugeestalig land wilt vestigen en het is essentieel als je een land en volk beter wilt leren kennen, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Het Portugees als 2e taal
Waar wacht je op? Laat mij je helpen met de Portugese taal en maak ook deel uit van de 20 miljoen mensen die je voorgingen en nu het Portugees als tweede taal beheersen!

Mail me op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik help je graag!


Bron: Wikipedia
© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo