Wie herinnert zich nog de suikerzakjes van de RAR (Refinarias de Açúcar Reunidas/ Verenigde Suikerraffinaderijen) met de symbolen van Portugal erop?

Een mevrouw, die jarenlang les bij mij heeft gehad, kwam ermee. Ze vond de suikerzakjes zo leuk omdat elk zakje iets over de Portugese cultuur vertelde en had er veel voor me gekopieerd. Eén dezer dagen bij het opruimen van mijn kast kwam ik de papieren tegen. Te leuk om niets mee te doen, dus deel ik ze graag met jullie:zwaluw Small
1. Zwaluw
In Portugal is de zwaluw (andorinha) een geliefde verschijning, zowel in het echt als in vele ambachtelijke producten. De beroemde zwarte Portugese zwaluw, getekend door Rafael Bordalo Pinheiro, zag in 1891 het levenslicht.

Omdat de zwaluw bijna altijd terugkeert naar dezelfde plek waar hij zijn nestje maakte en omdat hij zijn hele leven dezelfde partner heeft, symboliseert deze belangrijke waarden zoals: thuis, familie, liefde, trouw en loyaliteit.
Tip:
In de winkels van A Vida Portuguesa in Lissabon en Porto vind je tassen, kaarten, stickers etc. met afbeeldingen van een zwaluw evenals zwaluwen van keramiek. Zelfs het logo van de winkel is een zwaluw!

2. Trammetje
Op 12 september 1895 reed het eerste elektrische trammetje tussen Carmo en Massarelos in Porto. Het was de eerste tramlijn van het hele Iberisch schiereiland. In augustus 1903 volgde Lissabon.

De tram heet in Portugal eléctrico en deze elektrische trams vervingen paarden- en stoomtrams. Tegenwoordig zijn er nog slechts enkele oude trammetjes in gebruik op de meest belangrijke toeristische trajecten in Lissabon, Porto en Sintra.
Tip 1:
Als je in Lissabon bent, maak dan een rit met lijn 28E. Het trammetje vertrekt vanaf Martim Moniz in de wijk Baixa en heeft als eindpunt Campo de Ourique in de wijk Estrela.

De hele tramrit duurt 50 minuten en piepend en krakend o.a. door het hoogteverschil kom je langs alle historische wijken van de stad. Een leuke en goedkope manier om te stad te verkennen.
Tip 2:
In Porto neem je trammetje 22E van Batalha naar Carmo of omgekeerd.


3 x typisch Portugal-trammetje
Tip 3:
Bezoek het Museu do carro eléctrico in Porto over de geschiedenis van de tram.

3. Kabeljauw
In het ‘Tijdperk der Ontdekkingen’ transporteerden de Portugese zeevaarders al bacalhau (kabeljauw/ stokvis). Het zouten en het drogen van de vis garandeerden dat de voedingsstoffen behouden bleven, evenals een lange houdbaarheid wat wel nodig was op de lange zeereizen. Tot op de dag van vandaag is bacalhau natuurlijk niet weg te denken uit de Portugese keuken. Vaak wordt bacalhau genoemd als je vraagt wat het nationale gerecht van Portugal is, al lopen de meningen daarover uiteen…

Van maandag tot zaterdag kan je terecht bij de Mercearia do Bolhão in Porto, die al sinds 1880 bestaat. Deze authentieke winkel verkoopt een keur aan regionale producten van hoge kwaliteit en is gespecialiseerd in bacalhau.


bacalhau 3 Small


Heb jij meer Portugal-tips over zwaluwen, trammetjes en kabeljauw? Laat het weten onder de post op mijn Instagram account over deze blog!

Ik hoor graag van je!Bronnen:
Weheartlisbon, Wikipedia, Pinterest, Portoalities
© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo