Het liefst zouden we altijd in een campertje rondtoeren… Dat ultieme gevoel van vrijheid… mmm onbetaalbaar!

Een staycation is leuk, maar thuis ligt er altijd werk op de loer. Op vakantie ben je uit de sleur en heb je alle tijd om de dingen te doen die je leuk vindt. Maar aan al het leuke komt een keer een eind.

Ben jij net terug van vakantie en wil je nog even dat ‘niets moet’-gevoel vasthouden?zeven tips om dat Portugese vakantiegevoel langer vast te houden Small

Met de volgende tips blijf je langer in dat Portugese sfeertje hangen.
1. Gebruik je Portugese souvenirs thuis
Koop een leuk Portugees souvenir (of meerdere natuurlijk), maar vooral ook iets wat je thuis daadwerkelijk gaat gebruiken, zoals Portugees aardewerk, olijfolie, piri piri-saus, vissoep (in poedervorm), kauwgom, Portugese zeep, van die typische schorten, mandjes. Vooral op de markt is de kans groot dat je leuke souvenirs scoort, maar je kan ook gewoon je slag slaan in de supermarkt.
2. Kook de gerechten die je in Portugal at
Kijk eens op Saudalicious, de site van foodblogster Sabine. Hier vind je veel gerechten geïnspireerd op de Portugese keuken, maar met een gezonde twist. Niet moeilijk om te maken en héél lekker! Naast recepten staan er op haar site ook persoonlijke blogs, verschillende reistips én een overzicht van Portugese restaurants in Nederland.


boerenkool soep caldo verde Small
3. Kijk mooie Portugal plaatjes
Door instagram-accounts over Portugal te volgen, waan je je elke dag even in Portugal wanneer je al die mooie sfeerplaatjes voorbij ziet komen. Kijk bijvoorbeeld eens op Instagram op @how_to_algarve naar de prachtige foto's van Marcha Scholten of volg simpelweg #portugal.
4. Leer Portugees!
Onmisbaar voor de échte Portugal-liefhebbers: de taal leren verstaan en spreken om dat échte contact met de Portugezen te kunnen maken. Veel mensen beginnen eerst met zelfstudie. Prima, maar op een gegeven moment wordt het saai en mis je die stok achter de deur.

Zet gewoon die eerste stap om Portugees te spreken en geef je op voor mijn groeps- of privétraject. Ik neem je graag mee op reis door de Portugese taal en cultuur. Dat doe ik stap voor stap, duidelijk en met persoonlijke aandacht.

Zullen we even kennismaken en kijken waar jij tegenaan loopt? Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek!


7 tips om dat vakantiegevoel vast te houden Small
5. Luister Portugese muziek en lees een boek over Portugal
Portugese muziek is niet alleen maar fado! Luister bijvoorbeeld eens naar Amor Electro, Mariza of Quinta do Bill. Mooi!


Zeven tips om dat Portugese vakantiegevoel langer vast te houden Mariza Small

Toen onze reis naar Portugal eind april niet door kon gaan vanwege de coronacrisis ben ik begonnen aan het boek ‘Fado e Festa’, geschreven door Simone van der Vlugt. Het boek staat vol met prachtige plaatjes, gefotografeerd door haar man, Wim. Het maakte dat ik me alsnog op rondreis door Portugal waande.
6. Maak een fotoboekje
Vakantie roept vaak positieve emoties op. Op het moment dat je op vakantie bent, maar ook wanneer je erop terugkijkt. Daarom is het een goed idee om bij thuiskomst een fotoboekje van je vakantie te maken. Kies de 100 leukste foto’s uit van de vakantie en maak er een mooi album van, bijvoorbeeld op hema.nl

Verwijder daarna meteen alle overbodige vakantiefoto’s van je mobiel. Dat ruimt mooi op! Leg het fotoalbum de komende tijd op tafel in de kamer, zodat je het steeds ziet en aan die mooie tijd herinnerd wordt.
7. Houd het vakantiegevoel altijd vast  
De rust, vrijheid en ontspanning die je op vakantie in Portugal ervaart, kan je doorzetten in je dagelijks leven. Je leven draait niet om op vakantie zijn, het draait om je goed voelen. Probeer meer in het moment te leven en daar ook van te genieten, bijvoorbeeld door tien minuten per dag te mediteren en je te richten op je ademhaling.

Wat ook helpt is je routine doorbreken: neem eens een binnendoorroute in plaats van de snelweg, zet je tomtom uit en kijk op de borden om je route te vinden. Of doe je boodschappen bij een supermarkt in een ander dorp of een andere stad. Het zit ‘m echt in zulke kleine dingen!
© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo