Het is tijd voor een aantal opmerkelijke weetjes over taal en het leren van een vreemde taal!

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag het tweede deel, speciaal voor de wat ouderen onder ons!


Wist je dat...

4. ... de verschillen in studietempo tussen verschillende leeftijden veel kleiner zijn dan verwacht?
Studies laten zien dat ouderen met een bijzondere motivatie om Portugees te leren nauwelijks onderdoen in studietempo dan jongeren, die een vreemde taal ‘moeten’ leren op school. Jongeren worden er toe verplicht en hebben er vaak geen lol in, terwijl ouderen oprecht geïnteresseerd zijn en zelf de keuze hebben gemaakt om de taal te leren. Heel belangrijk om het vol te kunnen houden!

Wist je dat 2 foto Small
5. ... de taalvaardigheden van jongeren in de late tienerjaren zich in ongeveer hetzelfde tempo ontwikkelen als van ouderen in de leeftijdsgroep van 50 tot 80 jaar?
Wederom goed nieuws voor de ‘ouderen’ onder ons! Ouderen zeggen vaak ‘Ik kan wel merken dat ik nu moeilijker leer dan toen ik nog jong was, mijn hoofd lijkt af en toe wel een vergiet!’ Ze vergeten echter vaak dat ze toen ze jong waren ze soms wel drie lesuren in de week een vreemde taal, zoals Frans, hadden en daarvoor huiswerk en repetities móesten maken, anders kregen ze een slecht cijfer. Er zat toen veel meer druk achter en een mens presteert nu eenmaal beter als er meer noodzaak achter zit.

Ik nodig je uit drie maal per week een uurtje Portugees te doen, dan zal je gauw genoeg zien dat je hoofd helemaal niet zo’n vergiet is als je nu misschien denkt!
6. ... dat bejaarde twee- of meertaligen gemiddeld 5 jaar later verschijnselen van dementie vertonen?
Dat een taal leren goed voor je hersenen is, weten we allang, maar - WAUW - dit is pas interessant nieuws! Een tweetalig brein heeft minder last van ouderdomsslijtage. Wanneer bejaarden meer dan twee talen spreken is dit effect nóg groter.

Als deze drie weetjes de ouderen onder ons er niet van kunnen overtuigen dat het leren van een vreemde taal een geweldig positief effect heeft, weet ik het ook niet meer!

Ik zou zeggen: DOEN!

Kijk op mijn Aanbodpagina voor een cursus Portugees, gezellig in een groep (ook online!) of met alle aandacht voor jou alleen.

Ik hoor graag van je!Bronnen:
www.ef.com, Wyner, G. De Taalhacker
© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo