Heb je even?

Heb je even voor een aantal interessante weetjes over taal en het leren van een vreemde taal?

Tijdens het lezen van vakliteratuur lees ik veel interessants. Een aantal van deze weetjes heb ik verzameld in de serie ‘Wist je dat…’. Vandaag het eerste deel.


Wist je dat...
Wist je dat Small
1. ...je niet vanaf je geboorte tweetalig hoeft te zijn opgevoed om een taal goed te kunnen beheersen?
Sommige mensen hameren erop kinderen altijd tweetalig op te voeden bij gemengde huwelijken. Niet per se nodig blijkt wel. Recent onderzoek geeft aan dat het leren (en bijhouden) van een tweede taal op latere leeftijd en tweetaligheid vanaf de geboorte fysiologisch grote overeenkomst vertonen.

Ook al zijn mijn zoons niet tweetalig opgevoed vanaf hun geboorte, als we in Brazilië of Portugal zijn, spreken ze binnen een week Portugees (zie foto: als ze een extra portie crèpes mogen bestellen zelfs nog een paar dagen eerder ;) ). Het scheelt dat João altijd Portugees (zijn moedertaal) met mij spreekt. Hierdoor verstaan de kinderen alles en zijn ze van jongs af aan al vertrouwd met de klanken.

Wist je dat 1 Small
2.…moeilijke talen niet bestaan?‘
'Elke oen beheerst de taal die zijn ouders spraken toen hij nog klein was. Het lastige zit ‘m hooguit in het vinden van een methode die we in ons drukke leven kunnen inpassen’, aldus taalhacker Gabriel Wyner.

Sommige talen zijn lastiger te leren dan andere, bijvoorbeeld een taal die niet tot dezelfde taalgroep behoort als je moedertaal (of een andere taal die je beheerst). Ben je al bekend met talen, die tot dezelfde taalgroep behoren als het Portugees, zoals het Italiaans, Frans of Spaans? Dan is het voor jou ook makkelijker om je het Portugees eigen te maken, want deze talen hebben veel woorden en grammaticale constructies met elkaar gemeen.
3. …een taal leren één van de meest intens persoonlijke processen is die je als mens kan doormaken?
Je gaat als het ware je eigen brein in om je manier van denken te veranderen! Als het je lukt je eigen gestelde taaldoel te bereiken, kom je als winnaar uit de bus!

Veel mensen proberen dat eerst door middel van een zelfstudie, maar 9 van de 10 komt uiteindelijk tot de conclusie dat ze daarbij toch wat hulp kunnen gebruiken. ‘Zich verstaanbaar kunnen maken’ is een veel gesteld doel en een (intensieve) cursus is de snelste manier om je doel te bereiken en zo snel mogelijk Portugees te kunnen verstaan en spreken.

Op mijn Aanbod-pagina staan allerlei cursussen Portugees, voor elk wat wils. Staat jouw cursus er toch niet bij? Informeer dan vooral naar de mogelijkheden, er is meer mogelijk dan je denkt!Bron: o.a. Wyner, G. De Taalhacker
© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo