Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, is hier deel 3 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. Echt, het is voor iedereen haalbaar!


- Tip 8: Neem je eigen uitspraak op

Horen hoe je zelf klinkt als je Portugees spreekt? Lees iets voor en spreek dit in via de dictafoon app van je telefoon. In het begin voelt het misschien wat onwennig, maar als je wilt reflecteren op jouw uitspraak en jouw taalniveau helpt het echt!


- Tip 9: Hou jezelf niet tegen

Een positieve mindset is onmisbaar! Soms kom ik ze tegen: mensen die ervan overtuigd zijn dat ze de Portugese taal maar tot een zeker niveau kunnen leren en dat het daarna voor hen stopt. Ze komen dan bijvoorbeeld met de reden dat ze niet veel gestudeerd hebben, ze geen talenknobbel hebben of dat ze misschien wel te oud zijn om nog een andere taal te leren.  

Ze vergeten dat het voor iederéén mogelijk is het Portugees onder de knie te krijgen en dat het nooit te laat is om daarmee te beginnen. Bovendien kan ik bij privélessen precies het gewenste leertempo aanhouden. Ze denken onterecht laag over zichzelf, terwijl ze absoluut niet dom/ traag van begrip/ te oud zijn. Zonde!


- Tip 10: Gebruik handige apps

Er zijn verschillende leuke apps om Portugees te leren, betaald en onbetaald. Één van de leukste apps vind ik Memrise. Met Memrise kun je kiezen voor het Portugees van Portugal of het Portugees van Brazilië. Je trommelvliezen worden flink aan het werk gezet, want je hoort verschillende Portugezen aan het woord, die dezelfde woorden soms verschillend uitspreken. Een heel goede oefening. Nadeel van Memrise kan zijn dat het Portugees leren vanuit het Engels is.

Favoriet voor het Portugees van Brazilië is Duo Lingo. Duo Lingo wordt door meerdere mensen leuk en zelfs verslavend genoemd. De taaloefeningen die je doet, lijken op kleine games. Je verliest een leven (hartje) wanneer je iets fout hebt en wint punten wanneer je iets goed hebt.

Voor mensen die vanuit het Nederlands het Portugees van Portugal of Brazilië willen leren, is er ook de app van Fun Easy Learn Portuguese. Deze richt zich vooral op uitspraak en schrijfwijze.

Meeste apps zijn tot op zekere hoogte gratis en daarna vaak betaald. Hoe makkelijk wil je het hebben? Leren waar en wanneer je wilt via je mobiele telefoon. Een paar minuten per dag is al voldoende!


- Tip 11: Herhaal

Herhalen is de kracht van het leren! Volg je een cursus Portugees? Zorg dan dat je bijblijft en je huiswerk maakt. Natuurlijk wil je alles wat je nieuw geleerd hebt ook kunnen onthouden en dan is herhaling de sleutel! Ons lange termijn-geheugen heeft namelijk veel herhaling nodig. Hoe vaker je iets herhaalt, hoe groter de kans dat het blijft hangen. Zó haal je het maximale uit je cursus!

Ik ben heel benieuwd wat jij allemaal doet om snel Portugees te leren? En lukt het je om hiermee gestructureerd aan de slag te blijven?

Als je hier hulp bij kunt gebruiken, neem dan contact met me op. Ik help je altijd graag!
© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo