Mijn droom om vloeiend Portugees te leren spreken, is voor mij uitgekomen toen ik langere tijd in Brazilië doorbracht. Voor jullie die diezelfde droom hebben, deel ik vandaag deel 2 van mijn beste leertips. Ze hebben mij geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren spreken. En als ik het kan, kan jij het ook.-Tip 5: Oefen zo veel mogelijk

Grijp elke gelegenheid aan om je Portugese skills te oefenen! Als je in Portugal bent, vraag je natuurlijk om de Portugese menukaart in plaats van om de Engelse (vaak nog goedkoper ook!) en bestel je alles in het Portugees. Oefen je Portugees met de hotelreceptioniste en knoop een praatje aan op de markt. Elke conversatie in het Portugees, hoe kort ook, doet wonderen voor je zelfvertrouwen.

Pak thuis ook je kansen. Leer je Portugees samen met je partner? Spreek af om op vaste tijden alleen Portugees te spreken. Heb je het geluk dat een familielid of iemand in je naaste omgeving Portugeestalig is? Dan heb je meteen iemand die je kan corrigeren. Profiteer ervan! Heb je geen familie of vrienden in je naaste omgeving die Portugees spreken? App/sms/mail dan regelmatig met een Portugeestalig iemand of vraag een medecursist om samen te oefenen!
-Tip 6: Gebruik flashcards

Tegenwoordig gebruiken veel scholieren flashcards (ook wel flits- of systeemkaarten genoemd) voor hun te leren woordjes. Flashcards zijn kaartjes van dik, vaak gekleurd, papier. Ze zijn klein van formaat en daardoor gemakkelijk mee te nemen. Op de voorkant schrijf je een woord in het Portugees en op de achterkant de betekenis in het Nederlands. Of je schrijft op de voorkant een werkwoord en op de achterkant de vervoeging. Wat ook goed werkt, is op de voorkant een tekening en op de achterkant de geschreven betekenis.

Doordat je zelf de flashcards schrijft, ben je al aan het leren. Studeren met de flashcards doe je zo: de kaartjes die je kent, leg je op een aparte stapel (stapel 2) en herhaal je om de drie dagen. Als je stapel 2 kent, leg je ze op stapel 3 en deze leer je één keer in de vijf dagen. Herhaling is de sleutel tot succes. Neem overal een stapeltje flashcards mee naar toe en leer op geschikte momenten, bijvoorbeeld tijdens je treinreis of als je op je beurt moet wachten bij de dokter.


-Tip 7: Volg een cursus

Wil jij een woordje kunnen wisselen met die vriendelijke Portugezen? En ben je bereid te investeren in tijd, geld en energie? Wil je structuur én een schop onder je kont? Schrijf je dan in voor een cursus Portugees, bijvoorbeeld voor mijn Privétraject. Omdat je de investering gedaan hebt, ben je extra gemotiveerd zo veel mogelijk uit de cursus te halen. Bovendien is privéles vaak efficiënter, waardoor je uiteindelijk tijd en geld bespaart.

Les je graag met de dynamiek van een groep? Kan prima, zie bijvoorbeeld mijn Groepstraject. De voordelen hiervan zijn dat het gezellig is met elkaar en dat je van elkaar kunt leren. Eventueel nadeel is dat je elkaar natuurlijk ook kunt ophouden. Voordat ik naar Brazilië ging, had ik via de Volksuniversiteit een cursus Portugees gevolgd. Het was een heel gezellige groep, maar als ik eerlijk ben, ging het me eigenlijk iets te langzaam.

Eenmaal in Brazilië kwam ik via een vriendin in contact met een docent Engels. Zij heeft mij privéles Portugees gegeven, eerst vanuit het Engels. Één op één les is één op één resultaat en dat heb ik gemerkt. Hierdoor heb ik de investering er dubbel en dwars uitgehaald en ben ik waarschijnlijk goedkoper uit geweest dan als ik groepsles genomen had. Met privéles bepaal jij het tempo en het niveau en hoef je met niemand rekening te houden. Alle aandacht voor jou alleen!

Ik ben heel benieuwd wat jij doet om snel Portugees te leren? En lukt het je om hiermee gestructureerd aan de slag te blijven?

Als je hier wat hulp bij kan gebruiken, neem dan contact met me op. Ik help je natuurlijk graag!© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo