Toen ik jaren geleden naar Brazilië vertrok, had ik een droom: ik wilde het Portugees vloeiend leren spreken en dat is gelukt. Voor jullie die diezelfde droom hebben, deel ik de beste tips die mij het meest geholpen hebben om snel, goed en efficiënt Portugees te leren (aangevuld met enkele tips uit het digitale tijdperk).


-Tip 1: ‘Onderdompeling’


Met stip op 1: Portugees leren en tegelijkertijd leven in een Portugeestalig land. De buitenlandervaring is een enorme boost voor het leerproces en dit ongeacht de leeftijd! Goed nieuws voor de wat ‘ouderen’ onder ons dus.

De hele dag om je heen Portugees horen, studeren, je boodschappen doen, dingen moeten uitleggen, zorgen ervoor dat je hersenen tot het uiterste aan de slag moeten met de nieuw te leren taal. Is af en toe absoluut vermoeiend, maar werpt uiteindelijk wel zijn vruchten af!-Tip 2: Doelen stellen

Om een nieuwe taal te leren is het noodzaak er voldoende tijd en energie in steken. Door dit doel te integreren in je dagelijks leven, heb je de meeste kans op succes. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld elke dag 10 nieuwe woorden leert of elke dag één werkwoord in de tegenwoordige tijd.

Deel deze doelen ook met een paar vrienden en vraag hen die stok achter de deur te zijn voor je. Laat ze bijvoorbeeld elke vrijdag om 19.00 uur bellen en je vriendelijk doch dringend vragen of je je gestelde doel van deze week hebt bereikt. Daarna kan je gerust van je verdiende weekend genieten ;)


-Tip 3: Vaste tijd

Portugees leren moet daily routine worden! Zorg dat je op een vast tijdstip, bijvoorbeeld na de lunch om 12.30 uur, 15 minuten aan je Portugees zit. Dit is gemakkelijker vol te houden en heeft meer effect dan één keer in de maand uren achtereen zwoegen.


-Tip 4: Luister veel

Iedereen wil natuurlijk vooral snel Portugees leren spreken, maar om te kunnen spreken is het belangrijk dat je eerst goed leert luisteren. Luister op alle mogelijke manieren naar de Portugese taal, vooral als je je om wat voor reden dan ook onmogelijk kan onderdompelen door er voor langere tijd heen te gaan.

Luister tijdens huishoudelijke bezigheden of als je in de auto zit naar audio cd’s, of dit nu een Portugese zelfstudie is of Portugese muziek. Luisteren helpt je je de Portugese klanken goed eigen te maken en dit draagt weer bij aan je eigen uitspraak.

Kijk Portugese series of films (bijvoorbeeld: O Pátio das Cantigas, Uma vida sublime, A Herdeira, Tabu, Os dois irmãos etc.) of internationale series/ films met Portugese ondertiteling. Op je Nederlandse Netflix kun je bijvoorbeeld de ondertiteling op Portugees instellen. Ook op RTP play kan je Portugeestalige radio, televisie en films vinden. Kijk op RTP Notícias voor het laatste nieuws in het Portugees. Verder staan op YouTube allerlei Portugeestalige filmpjes en interviews.

Ik ben benieuwd wat jij doet om snel Portugees te leren? En lukt het je om hiermee gestructureerd aan de slag te blijven?

Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met me op. Ik help je graag!
Bron: alhambrainstituto.nl, affidata.com© '21 - DaMota | Veelgestelde vragen | Voorwaarden | Proclaimer | Realisatie Qarpa Solutions
DaMota is onderdeel van V.O.F. Motablo